Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ihmiset & kulttuuri

Teatteriarvio: Zorro jää naisten jalkoihin Kajaanin kaupunginteatterissa

Iloinen musikaali on kaamosajan värikäs valopilkku. Se nähdään ensimmäistä kertaa suomeksi Kajaanissa.
Ia Samoil/Kajaanin kaupunginteatteri
Kuvassa Vera Veiskola, Heidi Syrjäkari, Satu Turunen ja Maija Pihlajaoja.

Kajaanin kaupunginteatterissa esitetään tänä talvena Zorro-musikaalia. Näytelmä rakentuu Isabel Allenden romaanin pohjalta ja kulkee eteenpäin Gipsy Kings-yhtyeen klassikkohittien rytmissä.

Perustarina kertoo kahdesta veljeksestä, Diego ja Ramon de la Vegasta. Rikas ja vaikutusvaltainen isä haluaa Diegosta perillisensä, vaikka Ramon on vanhempi. Tämä tulehduttaa veljesten jo valmiiksi vaikean suhteen.

Diego jättää Kalifornian opiskellakseen Espanjassa, eikä hänellä ole kiire palata kotiin. Diegon lapsuudenystävä Luisa tulee kuitenkin noutamaan häntä kertoen uutiset Diegon isän kuolemasta ja Ramonin hirmuhallinnosta. Diegon espanjalaiset kulkuriystävät, joita johtaa vahva Inez, seuraavat perässä.

Kotiseudullaan Diegosta tulee naamioitu sankari Zorro ja hän alkaa puolustaa kansaa veljeään vastaan.

Musikaalin suomenkielinen versio saa ensiesityksensä Kajaanissa 1.10. Lavasteet, musiikki ja näytelmän tunnelma ovat värikkäät ja mukaansatempaavat.

Käännöksessä on jonkin verran kömpelyyttä ja jäykkyyttä, eikä laulu koko aikaa kuljeta tarinaa vaivattomasti eteenpäin. Myös hahmojen sisäiset tunnemaailmat jäävät aika etäisiksi.

Eri näyttelijöiden laulussa on paikoin horjahtelevuutta eikä fyysisen komedian ajoitus osu joka kerta maaliin. Rytmi todennäköisesti tarkentuu, kun esityksiä tulee talven aikana lisää. Näin näytelmän itse lokakuun lopussa.

Luisan ja Inezin sekä muiden naisten rooleissa on voimaa, liikettä ja tunnelmaa. Näyttävät laulu- ja tanssikohtaukset ovat näytelmän parasta antia. Inezin varsinainen näyttelijä Maija Pihlajaoja oli arviointi-iltana poissa ja hänen roolissaan nähtiin vaikuttavasti näytelmän ohjaaja, Sonja Pakalén.

Zorron ja hänen veljensä draama tuntuu naisten hauskan ja yhteisöllisen menon rinnalla melkein toissijaiselta. Tarinan varsinainen sankari on oikeastaan Inez, joka joutuu jatkuvasti motivoimaan Zorroa toimimaan sorrettujen puolesta ja päätyy lopulta Ramonin terrorin uhriksi.

Myös muusikot loistavat hienoissa joukkokohtauksissa. Kokonaisuudessa näytelmä on kaamosaikaan sopiva värikäs valopilkku ja siitä nauttivat kovasti myös lapset. Bamboléo ja Baila Me soivat korvissa vielä kotimatkallakin.

Zorroa esitetään Kajaanin kaupunginteatterissa huhtikuun loppuun asti.

Ia Samoil/Kajaanin kaupunginteatteri
Zorron roolissa nähdään Jukka Peltola.
Lue lisää

Broadway-musikaali valloitti Törnävänsaaren kesäteatterilavan – "Vastaavaa ei ole esitetty tässä maassa aiemmin missään"

Teatteriarvio: Cabaret-musikaali on riemastuttavan rietas, mutta punainen tylli paljastaa myös raadollista pohdintaa nykyajasta

Teatteriarvio: Jekyll & Hyde on aikamatka 1800-luvun Lontooseen, mutta tulkinta ei aivan tavoita musikaalin piinaavimpia kerroksia

Pääsin vihdoinkin teatteriin ja tältä se tuntuu korona-aikana