Ihmiset & kulttuuri

Kaverikoirat auttavat yliopisto-opiskelijoita tenttiin lukemisessa ja stressinhallinnassa

Jyväskylän yliopisto toi tiettävästi ensimmäisenä yliopistona Suomessa luku- ja kaverikoirat kampukselleen.
Kata-corgi on koulutettu kaverikoira, joka työskentelee Jyväskylän yliopistossa.

Kaveri- ja lukukoirat ovat kasvattaneet suosiotaan esimerkiksi kirjastoissa ja koululaisten parissa. Nyt Jyväskylän yliopisto tuo ensimmäisenä Suomessa lukukoiria yliopiston kampukselle opiskelijoiden tueksi.

Koiran kanssa voi harjoitella vaikka vaikeaa esitelmää tai vieraan kielen ääntämistä, sillä koira kuuntelee keskittyneesti eikä tuomitse virheistä. Koiran kanssa voi rauhoittua myös tenttiin lukemiseen.

Kaverikoiran avulla pyritään puuttumaan opiskelijoiden keskuudessa lisääntyviin keskittymiseen ja stressiin liittyviin ilmiöihin.

"Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoista joka kolmas kokee opintojen aiheuttamaa voimakasta stressiä ja esiintymistilanteet aiheuttavat monelle jännitystä", kertoo Jyväskylän yliopiston kielikeskuksen johtaja Peppi Taalas.

Soveltuvuustestin läpäisseet koirat ovat kampuksella niille varatussa tilassa sovittuina aikoina. Kaverikoiria pääsi rapsuttelemaan jo viime viikolla avoimien ovien päivässä, jonka suosio yllätti järjestäjät.

Toiminnan vaikuttavuutta aletaan tutkia ensi syksynä yhdessä psykologian laitoksen kanssa.

Lue lisää:

Katso video luku- ja kaverikoirien työstä yliopistossa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkijat ehdottavat: Hiihdon sprinttimatkoja voisi lyhentää rajusti nykyisestä – arvokisoihin ehkä tulevaisuudessa vain 200 metrin sprintti

Tutkimus: Maaseudun lapsilla on kaupunkilaislapsia paremmat motoriset taidot

Kesäyliopiston luontoleirillä opitaan tieteen perusasioista