Ihmiset & kulttuuri

Maria Lund: ”Se on monelle liian kova pala purtavaksi, kun kaupunkilainen muuttaa maalle”

Maalla viihtyvä Maria Lund, 35, nähdään kesän aikana kolmessa eri musikaalissa. Musikaaleista on tullut vuosien mittaan hänen leipälaji.
Johannes Tervo
Freelancerina työskentelevän Maria Lundin kesä on jälleen työntäyteinen. ”En ole koskaan ollut tavallisessa palkkatyössä tai vakituisessa työsuhteessa. Olen tottunut siihen, että töitä tehdään täysillä silloin, kun niitä on.”

”Hallitsen musikaaliesiintymisen parhaiten. Minulla ei ole minkäänlaista teatterikoulutusta, mutta olen oppinut tekemällä. Musiikkiteatterissa minua kiehtoo se, että saa laulaa, tanssia ja näytellä samaan aikaan”, Maria Lund kertoo.

Torstaina 28.6. Seinäjoen Provinssissa saa ensi-iltansa Rakkaudesta rokkiin -musikaali, jossa Lund hän esittää helsinkiläistä Annaa, joka saapuu ensikertaa Provinssiin ja rakastuu.

Lundin omat elämän rakkaat löytyvät Hankasalmelta. Perheeseen kuuluvat muusikkopuoliso Valtteri Tynkkynen sekä 7- ja 3-vuotiaat lapset.

Hankasalmelainen Lundista tuli kahdeksan vuotta sitten. Ennen muuttoa hänellä ei ollut minkäänlaista sidettä Hankasalmelle. Pieni maaseutukunta valikoitui perheen asuinpaikaksi, kun metsäinen ja iso tontti tuli myytäväksi internetin asuntomyyntipalveluun.

”En haaveillut asumisesta maalla. Ajatus syntyi, kun mietin miten ihana olisi käydä koirien kanssa metsälenkillä päivittäin. Nyt asumme metsän keskellä. Lähimpään naapuriin on liki kilometri.”

Lund toteaa, että vuodet maaseudulla ovat tuoneet hänen elämäänsä pelkästään positiivisia asioita.

’Sosiaalinen elämäni on rikastunut. Ovet ovat avoinna ja ihmiset tulevat kahville. Puhumme lähinaapureista, vaikka he asuisivat 30 kilometrin päässä. Ennen asuin paikoissa, joissa hädin tuskin tervehdittiin naapuria.”

Lund aiheutti viime syksynä pienoisen somekohun Hankasalmen Sanomiin kirjoittamallaan kolumnilla.

Kolumnissa hän ihmetteli, miksi häneltä kysytään aina muuton syytä ja muun muassa sitä, pelottaako häntä asua metsän keskellä.

”Jos maalle muutto ei ole trendijuttu, se on osattava perustella hyvin. Se on monelle liian kova pala purtavaksi, kun kaupunkilaistunut ihminen muuttaa metsän keskelle asumaan”, Lund sanoo nyt.

Hän seurasi mielenkiinnolla kolumnista syntynyttä keskustelua muun muassa MT:n Facebook-sivuilta.

”Keskustelu pysyi hyvin asiallisena, kunnes iltapäivälehdet irrottivat kolumnista yksittäisiä lauseita ja liittivät ne otsikoihin. Siitä alkoi myrsky ja kolumnin punainen lanka katosi.”

Lund ei ole katunut päivääkään maallemuuttoa. Hän kertoo vaikuttuneensa maaseudun ihmisten innovatiivisuudesta.

”Oman työpaikan ja uran luominen vaatii hirveästi viitseliäisyyttä ja kekseliäisyyttä. Se on maaseudulla vaikeampaa kuin isoissa kaupungeissa, joissa kaikki tarjotaan valmiina.”

Yritteliäisyyttä löytyy myös perhepiiristä: puoliso Valtteri Tynkkynen perusti Hankala-nimisen baarin Hankasalmen kirkonkylälle viime vuonna.

Lundin haaveet liittyvät perheen ja läheisten hyvinvointiin. Kesän jälkeen esikoinen aloittaa koulutiensä.

”Lapsetkin viihtyvät maalla, mutta ehkä heitä myöhemmin harmittaa se, kun pienellä kylällä kaikki tuntevat toisensa. He eivät voi tehdä mitään ilman, että äiti saa tietää”, Lund nauraa.

Provinssimusikaalin ensi-ilta 28.6.2018 ja kaksi seuraavaa esitystä ovat osa Provinssi-festivaalin ohjelmistoa 29.-30.6. Seitsemän seuraavaa näytöstä nähdään ke–su 4.–8. heinäkuuta.

Maria Lund nähdään myös Kesäloma soi -musiikkikomediassa Riihivuoden kesäteatterissa sekä Vetokoukussa Ellivuoressa 10.7. - 11.8.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Millaista on asua harvaan asutulla maaseudulla? Pelaa Hama-peliä ja löydä maalla asuva esikuvasi!

Nurmijärvi-ilmiö täällä taas

Ilkka: Metsäteollisuuden Nina Pärssinen valittiin Alajärven hallintojohtajaksi