Jos olet lähdössä ensimmäistä kertaa reissuun matkailuautolla tai edellisestä reissusta on jo pitkä aika, nämä vinkit kannattaa lukea – ensikertalainen voi kohdata yllätyksiä ainakin parissa asiassa - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Jos olet lähdössä ensimmäistä kertaa reissuun matkailuautolla tai edellisestä reissusta on jo pitkä aika, nämä vinkit kannattaa lukea – ensikertalainen voi kohdata yllätyksiä ainakin parissa asiassa

Matkailuauto tarjoaa hyvän vaihtoehdon, jos haluaa nähdä Suomea eri puolilta mutta samalla pitää pientä etäisyyttä muihin matkailijoihin.
Pekka Virtanen
Henkilöauto- eli B-ajokortilla saa ajaa enintään 3500 kilon painoista matkailuautoa. Kuvituskuva.

Kesä kutsuu liikkeelle, ja koronavuoden poikkeusaikana moni etsii uusia suuntia kotimaassa. Matkailuauto tarjoaa hyvän vaihtoehdon, jos haluaa nähdä Suomea eri puolilta mutta samalla pitää pientä etäisyyttä muihin matkailijoihin.

Vakuutusjätti Lähitapiola antaa tiedotteessaan vinkkejä siihen, mitä ainakin ensikertalaisen kannattaa huomioida matkailuauton käytössä.

Ennen reissuun lähtöä kannattaa käydä kulkupeli huolellisesti läpi. Osaathan tyhjentää jätevesisäiliöt, toimia kaasun kanssa ja liittää auton sähköverkkoon?

Henkilöauto- eli B-ajokortilla saa ajaa enintään 3500 kilon painoista matkailuautoa. Näin ollen on myös syytä varmistua siitä, että ajokortti riittää matkailuauton käyttämiseen.

Kun pakkaa matkailuautoa, on hyvä pitää mielessä se, että ajon aikana kaikki tavarat pitää saada pysymään tiiviisti paikallaan. Tämän vuoksi on ensinnäkin paikallaan pohtia, mitä tavaroita reissussa todella tarvitsee. Lisäksi tavarakaaoksen välttämiseksi ja etenkin ajoturvallisuuden takia pakkaus kannattaa tehdä ajan kanssa.

Hyvä reittisuunnitelma pitää sisällään riittävästi tauko- ja leirintäpaikkoja, mutta tarvittaessa siitä voi myös joustaa. Lähitapiola neuvoo selvittämään ennalta, missä auton voi halutessaan kytkettyä sähkövirtaan sekä tyhjennettyä ja täytettyä vesisäiliöt ja tankit.

Yleisimpiä vakuutusyhtiön tietoon tulevia matkailuautoilijan vahinkoja ovat erilaiset törmäykset ja kolhut. Erityisesti kokemattoman karavaanarin on syytä pitää mielessä, että vahinkoja sattuu esimerkiksi peruuttaessa ja pienessä tilassa kääntyessä, koska matkailuauton tai vaunuyhdistelmän kokoa voi olla vaikea hahmottaa.

Leveyden ja pituuden lisäksi on tärkeää muistaa myös auton korkeus. Näin ollen huoltoasemien katosten ja esimerkiksi leirintäalueella roikkuvien puunoksien kanssa kannattaa olla tarkkana. Lähitapiolasta vinkataan, että myös ajoneuvon suurimmasta sallitusta korkeudesta varoittaviin liikennemerkkeihin kannattaa suhtautua vakavuudella. Tällaisia merkkejä voi tulla vastaan esimerkiksi siltojen kohdalla.

Pysäköinti lomalaisten ruuhkauttamilla taukopaikoilla voi nostaa hikipisaroita jopa kokeneen karavaanarin otsalle. Koska matkailuajoneuvo ei kokonsa vuoksi mahdu tavallisiin parkkiruutuihin, se kannattaa jättää loitommalle, kuten liikenneasemalla parkkialueen reunaa, mikäli mahdollista.

Erityisesti kokematonta kuljettajaa Lähitapiola neuvoo hyödyntämään parkkeeratessa aktiivisesti auton peilejä ja pyytämään tarvittaessa kaveria ulos antamaan neuvoja.

"Harjoitus tekee tässäkin asiassa hiljakseen mestarin", Lähitapiola lohduttaa.

Ajoneuvon suureen kokoon ja massaan liittyy erityisiä riskejä liikenteessä, joten varovaisuus kannattaa. Kuljettaja saattaa esimerkiksi yllättyä siitä, miten äkkinäisesti tuulenpuuskat voivat heilauttaa isoa autoa tai vaunua.

Uusi tieliikennelaki löyhensi kesäkuun alussa matkailuautojen nopeusrajoituksia. Esimerkiksi enimmäismassaltaan enintään 3500-kiloisilta matkailuautoilta poistui ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus, eli kesäisellä moottoritiellä niillä saa jaa jopa 120 kilometrin tuntivauhtia.

Lähitapiola muistuttaa, että vauhdin kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska isolla autolla jarrutusmatka on jo muutenkin pitkä ja äkkikäännöksiä on kankeaa tehdä. Lisäksi kovempi vauhti nostaa myös polttoaineenkulutusta ja päästöjä.

Lue lisää:

Matkailuajoneuvojen myyntimäärät ovat lähteneet roimaan nousuun

Asuntovaunuun mahtuu isompikin perhe - matkailuauto sopii maisemien vaihtumisesta nauttivalle

Oletko vuokraamassa asuntovaunua kesäreissua varten? Asiantuntija varoittaa vakuutusturvan sudenkuopasta, joka voi aiheuttaa ikävän yllätyksen

Lue lisää

Matkailuajoneuvojen myyntimäärät ovat lähteneet roimaan nousuun

Millä kulkupelillä lomalle ja tien päälle?

Oletko vuokraamassa asuntovaunua kesäreissua varten? Asiantuntija varoittaa vakuutusturvan sudenkuopasta, joka voi aiheuttaa ikävän yllätyksen

Kesän Farmari-näyttely on tuottajille kohtaamispaikka, ja kuluttajille näyteikkuna alkutuotantoon