Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Koneet & autot

SK: Traficom tulkitsi lakia väärin – pieleen mennyt tiedottaminen johti satojen autojen tarpeettomaan romutukseen

Autoalan Tiedotuskeskus arvioi, että virheen seurauksena moni uuden auton ostanut voi joutua perumaan kaupat.
Markku Vuorikari
Virheellisen tiedottamisen seurauksena ihmiset ovat romuttaneet autoja usean romutuspalkkion toivossa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on antanut virheellistä tietoa autojen romutuspalkkiosta lähes kahden kuukauden ajan, kertoo Suomen Kuvalehti. Lehden mukaan virheellisen tiedottamisen syy on liian tulkinnanvaraisesti kirjoitettu laki romutuspalkkiosta.

Lain tarkoitus on kannustaa vähäpäästöisten autojen ostoon. Uuteen autoon vaihtavalle tarjottiin porkkanaksi 2 000 euron romutuspalkkiota vanhasta autosta.

Traficom kuitenkin tulkitsi lain takaavan romutuspalkkion useammasta kuin yhdestä autosta. Väärinkäsityksen ja virheellisen tiedottamisen seurauksena yli 200 ihmistä on romuttanut useamman kuin yhden auton, SK kertoo.

Lehti on käynyt läpi viranomaisen ja romutuspalkkiota hakeneen henkilön viestinvaihtoa. Virkamies kirjoittaa joulukuussa lähettämässään viestissä, että romutuspalkkiota maksetaan useammasta autosta. Lehden mukaan toinen virkamies oli kertonut romutuksesta osittain ristiriitaista tietoa.

Joulukuun 21. päivänä Traficomin verotuspalvelun päällikkö sanoi lehtihaastattelussa, että uuden auton ostossa voi käyttää useita romutustodistuksia.

Tammikuun puolivälissä liikenne- ja viestintäministeriö kuitenkin ilmoitti, että romutuspalkkion voi saada vain yhdestä autosta.

SK:n haastattelema Traficomin ylijohtaja Kati Heikkinen kertoo viraston viestineen ihmisille "senhetkisen parhaan tiedon mukaan". Useampaa autoa koskevien romutushakemusten käsittely on vasta alkanut. Heikkinen sanoo viraston olevan yhteydessä hakijoihin "kunkin tilanteen selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi."

Lehden haastattelema Autoalan Tiedotuskeskuksen liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja kertoo viestinnässä tapahtuneen erehdyksen vaikuttaneen myös autokauppaan.

"Jos nippuhakemuksille ei myönnetä kuin yksi palkkio, moni uuden auton tilannut voi joutua perumaan autokaupan”, Kalenoja kertoo SK:n jutussa.

Suomen Kuvalehden juttu:

Traficom mokasi ja romutuspalkkioista syntyi iso riita: Yli 200 henkilöä on romuttanut autojansa ”turhaan”, ilman palkkiota

Lue lisää

Suomen Kuvalehti: Al-Hol-esitutkinta on syönyt Pekka Haaviston kannatusta presidentiksi

Matti Kalliokoskesta Suomen Kuvalehden päätoimittaja

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa on irtisanoutunut

SK: Metsät eivät kiihdytä ilmastonmuutosta