Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tiesitkö, että koneen käynnistäminen kuukausien seisonnan jälkeen kuluttaa moottoria jopa enemmän kuin monien tuntien käyttö? Pitkään seissyt kone on syytä käynnistää varoen

Kun pitkään seissyt kone otetaan käyttöön, on moottorin käynnistymisen lisäksi monta muutakin asiaa, jotka pitää ottaa huomioon. Käymällä ennakolta läpi koneen tärkeät tarkastuskohdat voi välttää kalliita vahinkoja.
Pitkään seisonut Ford 4000 -traktori heräteltiin pitkän seisomisen jälkeen takaisin työkuntoon.
Pitkään seisonut Ford 4000 -traktori heräteltiin pitkän seisomisen jälkeen takaisin työkuntoon. Kuva: Jussi Laukkanen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Polttomoottorin käynnistäminen useamman kuukauden seisonnan jälkeen kuluttaa moottoria parhaassakin tapauksessa enemmän kuin kymmenien tuntien normaali käyttö. Sama koskee voimansiirrossa kaikkia niitä osia, joiden voitelu perustuu osien liikkeen tai voitelupumpun nostamaan öljyyn.

Syy on ajan myötä tapahtuva öljykalvon poistuminen liikkuvien osien välistä – tätä ilmenee sekä moottoreissa että voimansiirrossa. Moottoreissa sylinterien seinämät ovat suurimmassa vaarassa männänrenkaiden lähtiessä liikkeelle.

Useat valmistajat ovat selvittäneet käyttämättömyyden vaikutusta muun muassa autoihin. Ford päätyi aikoinaan havaintoon, että auto pitäisi käynnistää kahden viikon välein ja sitä pitäisi liikuttaa muutama metri, jotta seisonnasta ei aiheutuisi kasvanutta kulumista.

Käytännössä erityisesti kausittain käytettävät koneet joutuvat odottamaan käyttämättöminä useita kuukausia. Kun konetta tarvitaan, ei käyttöönoton aloittaminen moottori käynnistämällä ole se järkevin tapa. Mitä pidempi seisonta-aika on ollut, sitä huolellisemmin käyttöönottoa pitää valmistella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jokaisen koneen käyttöohjekirjassa on lueteltu päivittäiset tarkastukset, jotka pitäisi tehdä aina ennen päivän ensimmäistä käynnistystä. Lista kannattaakin käydä läpi ainakin silloin, kun kone on ollut käyttämättä vähintään kuukauden.

Kun käynnistettävänä on kone, joka on seissyt pari vuotta tai kauemmin, on viisasta aloittaa käynnistysprosessi perusteellisella tarkastuksella, joka tietysti sisältää kaikki nuo ohjekirjassa mainitut kohteet, mutta lisäksi tulee myös muutama työ määräaikaishuoltolistalta. Pitkä seisonta-aika edellyttää nesteiden vaihtoa. Samalla on varauduttava nestevuotoihin, juuttuneisiin jarruihin ja yllättäviin vikoihin.

Kun ensin on tarkastettu kriittiset toiminnot, voi käynnistystä yrittää. Moottorin kannalta paras tapa on pyörittää sitä ensin startilla 10 sekunnin ajan niin, ettei se käynnisty. Tämä on helppoa vanhemmissa koneissa, joissa pysäyttimen saa päälle nupista vetämällä. Jos ruiskutuspumpussa on sähköinen polttoaineensyötön solenoidi, riittää useissa tapauksissa solenoidin johtimen irrottaminen.

Ensimmäisen pyörityksen jälkeen odotetaan pari minuuttia ja toistetaan 10 sekunnin pyöritys startilla. Tämän pitäisi riittää antamaan moottorin tärkeimmille osille tarpeellinen voitelu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lue Koneviestin nettisivuilta, miten ulkona kolme vuotta seisseen Ford 4000 -traktorin käyttöönotto tauon jälkeen tehtiin!

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat artikkelit:

Teknisesti nykyaikaisen traktorin kunnostus omin voimin kannattaa - näin käytetty traktori saatiin haudan partaalta takaisin hommiin

Kikkoja pitkään seisoneen dieselin käynnistämiseen

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ford 4000 -sarjan traktorin valmistusvuoden selvittäminen