Mehevää risottoa: Sitruuna tuo mukavasti raikkautta
Mehevä risotto viimeistellään parmesaanilastuilla sekä persiljasilpulla ja sitruunan kuorisuikaleilla.
Perinteisen pohjoisitalialaisen ruoan perustana on riisi, mutta ei mikä tahansa lajike. Kuva: Kari SalonenAito risottoriisi on pyöreäjyväistä. Se imee kypsyessään runsaasti nestettä muuttumatta puuromaiseksi. Pitkäjyväisestä tai puuroriisistä ei synny täyteläistä, pehmeää risottoa.
Kypsennä risottoa niin kauan, että riisi alkaa pehmetä, mutta siinä on vielä purutuntumaa jäljellä. Nosta risotto pöytään heti, kun se on valmista, sillä riisin kypsyminen jatkuu kuumassa kattilassa ja lopputulos voi olla kuiva ja ylikypsä. Riisin valinnan lisäksi risoton lopputulokseen vaikuttaa myös nesteen lisääminen kypsennyksen aikana. Neste lisätään lämpimänä vähitellen niin, että edellinen lisäys on ehtinyt imeytyä.
Sitruunarisotto
6 annosta
Ainekset
- 3 rkl voita
- 3 dl risottoriisiä
- 1 sipuli
- 1 maustemitta kurkumaa
- 1 l vettä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 1 luomusitruuna
- mustapippuria myllystä
- 25 g voita
- 1 pussi (150 g) mustaleima emmental juustoraastetta
Pinnalle
- parmesaani juustolastuja
- persiljaa
- sitruunan kuorisuikaleita
Valmistusohje
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon murennetut kasvisliemikuutiot.
- Hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa ja sekoita kurkuma voisulaan. Lisää sipulikuutiot ja riisi kattilaan. Kuumenna sekoittaen läpikuultavaksi, älä ruskista.
- Lisää joukkoon pari desiä kuumaa kasvislientä. Sekoita, kunnes neste on imeytynyt.
- Jatka liemen lisäämistä aina, kun aiemmin lisätty liemi on imeytynyt. Anna hiljalleen noin 20 minuuttia. Kypsä risotto on kosteaa ja mehevää.
- Sekoita kypsymisen loppuvaiheessa sitruunan raastettu kuori ja mehu. Lisää kypsään risottoon voi ja juustoraaste.
- Siirrä risotto lämmitettyyn tarjoilukulhoon ja lisää pinnalle juustolastuja, hienonnettua persiljaa sekä sitruunan kuorisuikaleita.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
