Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Neljä ruokaohjetta isänpäivän juhlalounaalle – kukkakaalikeittoa ryydittää yllättävä mauste

    Isänpäivälounaan raikkaasti maustettu menu nostattaa veden kielelle. Kukkakaalikeitto saa lisämakua vaniljatangosta, sitruuna raikastaa lohimedaljongit ja risoton. Jälkiruoka-annoksen marengin alta paljastuu jäätelöä ja marjoja.
    Isänpäivänä kelpaa tarjota syksyisiä makuja.
    Isänpäivänä kelpaa tarjota syksyisiä makuja.  Kuva: Kari Salonen

    Aterian alkuun maistuu lämmin kukkakaalisosekeitto. Muutama pieni peruna tai maa-artisokkaa antavat keitolle samettisen pehmeän rakenteen. Yllätys piilee keiton mausteessa. Makeista leivonnaisista tuttu vanilja maustaa keittoa. Vaniljatangosta raaputetut siemenet ja kuori saavat kiehua keitossa mukana. Kuoret otetaan pois ennen soseutusta, mutta maku jää.

    Kasvatettujen lohikalojen saatavuus on hyvä kaikkialla, joten pääruoaksi paistetaan mausteiset lohimedaljongit. Mikäli maustesekoitus ei tunnu omalta, niin kalan voi maustaa pelkästään suolalla, pippurilla ja sitruunalla. Medaljongin muotoon käännetty kalapala paistuu tasaisesti molemmin puolin.

    Lohimedaljonkien lisukkeeksi valmistetaan sitruunainen risotto. Perinteisen pohjoisitalialaisen ruoan perustana on riisi, mutta ei mikä tahansa lajike. Aito risottoriisi on pyöreäjyväistä. Se imee kypsyessään runsaasti nestettä muuttumatta puuromaiseksi. Pitkäjyväisestä tai puuroriisistä ei synny täyteläistä, pehmeää risottoa.

    Kypsennä risottoa niin kauan, että riisi alkaa pehmetä, mutta siinä on vielä purutuntumaa jäljellä. Nosta risotto pöytään heti, kun se on valmista, sillä riisin kypsyminen jatkuu kuumassa kattilassa ja lopputulos voi olla kuiva ja ylikypsä. Riisin valinnan lisäksi risoton lopputulokseen vaikuttaa myös nesteen lisääminen kypsennyksen aikana. Neste lisätään lämpimänä vähitellen niin, että edellinen lisäys on ehtinyt imeytyä.

    Uunijäätelö on unohduksiin jäänyt herkku. Kesästä pakastimeen on ehkä piiloutunut avattu jäätelöpaketti. On aika pilkkoa se annoskuppeihin tai yhteen isoon uunijäätelöön. Ohjeessa on perusvaniljajäätelöä, mutta tähän herkkuun käy mikä tahansa pakettijäätelö. Lisäksi tarvitaan keksejä. Ne voivat olla ihan mitä vain kotoa löytyy. Myös kuivahtanut kakku tai kääretorttupohja sopii annoksen pohjaksi. Pakastimesta marjoja tai suolta syksyn karpaloita. Päälle marenki ja kuuma uuni viimeistelee tämän jälkiruokaherkun.

    Isänpäivälounas on usein suvun yhteinen juhlahetki. Ruokajuomaksi on hyvä varata useampia vaihtoehtoja, sillä jokaisella sukupolvella on yleensä oma suosikkinsa. Tarjolla voi olla esimerkiksi yrteillä maustettua vettä, maitoa, kotikaljaa tai viiniä.

    Isänpäivän menu

    Vaniljainen kukkakaalikeitto

    ***

    Lohimedaljongit

    Sitruunarisotto

    Tomaatti-basilikasalaatti

    ***

    Uunijäätelö

    Kahvi

    Rapeat leipäkuutiot ja kurpitsansiemenet lisäävät vaniljaisen kukkakaalikeiton herkullisuutta.
    Rapeat leipäkuutiot ja kurpitsansiemenet lisäävät vaniljaisen kukkakaalikeiton herkullisuutta. Kuva: Kari Salonen

    Vaniljainen kukkakaalikeitto

    6 annosta

    Ainekset

    • 1 (noin 500 g) kukkakaali
    • 200 g purjoa, valkoinen osa
    • 4 (200 g) pientä maa-artisokkaa tai perunaa
    • 1 rkl voita
    • 1 kasvisliemikuutio,
    • 5 dl vettä
    • ½ vaniljatankoa
    • 1 prk (2½ dl) ruokakermaa

    Krutongit

    • 24 g voita
    • 1–2 valkosipulinkynttä
    • 3 viipaletta vaaleaa paahtoleipää tai tummaa maalaisleipää

    Pinnalle

    • krutonkeja
    • kurpitsansiemeniä

    Valmistusohje

    1. Paloittele huuhdeltu kukkakaali. Kuori maa-artisokat tai perunat. Halkaise ja huuhdo purjo. Hienonna valkoinen osa.
    2. Sulata voi kattilassa ja raaputa puolikkaasta vaniljatangosta siemenet kattilaan. Lisää myös puolikkaan vaniljatangon kuoret ja hienonnettu purjosipuli. Kuullota purjo pehmeäksi. Lisää pilkottu kukkakaali sekä maa-artisokat tai pilkotut perunat.
    3. Kaada vesi kattilaan ja murustele kasvisliemikuutio joukkoon. Käytä kasvisliemikuutioita, joihin ei ole lisätty arominvahventeita. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä.
    4. Ota vaniljatangon puolikas kattilasta, sekoita ruokakerma joukkoon ja soseuta keitto monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.
    5. Leikkaa leipä kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja purista valkosipuli joukkoon. Paahda leipäkuutiot valkosipulivoissa rapeiksi.
    6. Kuumenna keitto ja lisää lautasella annosten päälle krutonkeja sekä kurpitsansiemeniä.
    Sitruunalohkot sekä tuore tilli antavat loppusilauksen lohimedaljonkiannokseen.
    Sitruunalohkot sekä tuore tilli antavat loppusilauksen lohimedaljonkiannokseen. Kuva: Kari Salonen

    Lohimedaljongit

    6 annosta

    Ainekset

    • noin 1½ kg kirjolohi- tai lohifileetä
    • voita paistamiseen

    Mausteeksi

    • 1 luomusitruunan raastettu kuori
    • 1–2 valkosipulin kynttä
    • ½ rkl suolaa
    • ¼ tl kardemummaa
    • ½ tl jeeraa eli juustokuminaa
    • ¼ tl chilijauhetta

    Koristeeksi

    • 1 luomusitruuna lohkoina
    • tilliä

    Valmistusohje

    1. Leikkaa kalafileestä kuusi noin 4 cm:n paksuista viipaletta. Leikkaa keskelle viilto nahkaan asti. Avaa pala niin, että nahka taipuu keskeltä.
    2. Purista valkosipulin kynsi sitruunankuoriraasteen joukkoon. Lisää loput mausteet joukkoon. Hiero seos tasaiseksi.
    3. Levitä mausteseosta medaljonkien molemmille pinnoille.
    4. Paista medaljongit kypsäksi molemmilta puolilta.
    5. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä.
    Mehevä risotto viimeistellään parmesaanilastuilla sekä persiljasilpulla ja sitruunan kuorisuikaleilla.
    Mehevä risotto viimeistellään parmesaanilastuilla sekä persiljasilpulla ja sitruunan kuorisuikaleilla. Kuva: Kari Salonen

    Sitruunarisotto

    6 annosta

    Ainekset

    • 3 rkl voita
    • 3 dl risottoriisiä
    • 1 sipuli
    • 1 maustemitta kurkumaa
    • 1 l vettä
    • 2 kasvisliemikuutiota
    • 1 luomusitruuna
    • mustapippuria myllystä
    • 25 g voita
    • 1 pussi (150 g) mustaleima emmental juustoraastetta

    Pinnalle

    • parmesaani juustolastuja
    • persiljaa
    • sitruunan kuorisuikaleita

    Valmistusohje

    1. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon murennetut kasvisliemikuutiot.
    2. Hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa ja sekoita kurkuma voisulaan. Lisää sipulikuutiot ja riisi kattilaan. Kuumenna sekoittaen läpikuultavaksi, älä ruskista.
    3. Lisää joukkoon pari desiä kuumaa kasvislientä. Sekoita, kunnes neste on imeytynyt.
    4. Jatka liemen lisäämistä aina, kun aiemmin lisätty liemi on imeytynyt. Anna hiljalleen noin 20 minuuttia. Kypsä risotto on kosteaa ja mehevää.
    5. Sekoita kypsymisen loppuvaiheessa sitruunan raastettu kuori ja mehu. Lisää kypsään risottoon voi ja juustoraaste.
    6. Siirrä risotto lämmitettyyn tarjoilukulhoon ja lisää pinnalle juustolastuja, hienonnettua persiljaa sekä sitruunan kuorisuikaleita.
    Marengilla kuorrutettu uunijäätelöannos nautitaan heti uunista tulleena.
    Marengilla kuorrutettu uunijäätelöannos nautitaan heti uunista tulleena. Kuva: Kari Salonen

    Uunijäätelöt

    6 annosta

    Ainekset

    • 6 kaurakeksiä tai pala kuivakakkua
    • 3 dl pakastemarjoja
    • noin ½ l vaniljakermajäätelöä

    Marenki

    • 3 valkuaista
    • 1¼ dl hienoa sokeria tai tomusokeria
    • ½ tl vaniljasokeria

    Valmistusohje

    1. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
    2. Erottele jääkaappikylmistä munista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Valkuaisten joukkoon ei saa päästä yhtään keltuaista. Anna valkuaisten lämmitä huoneenlämpöisiksi.
    3. Vatkaa valkuaisten rakenne rikki ja lisää vähän hienoa kidesokeria tai tomusokeria. Vatkaa hetki ja lisää loppu sokeri sekä vaniljasokeri. Vaahdota, kunnes seos on kiinteää.
    4. Pilko jokaisen kahvimukin tai uunin kestävän annoskulhon pohjalle keksi- tai kakunpaloja. Kuutioi jäätelö ja jaa marjojen kanssa keksipalojen päälle. Lusikoi tai pursota valkuaisvaahtoa annosten päälle.
    5. Laita mukit kuumaan uuniin pariksi minuutiksi. Kun pinta on saanut väriä, nosta kupit lautasille ja tarjoa heti.