Vähennä hävikkiä näillä leipävinkeillä – suomalaiset heittävät ruokaa roskiin yli 260 kiloa joka minuutti
Suomalaiset kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 137 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Tämä tarkoittaa, että ruokaa heitetään pois 260 kiloa joka minuutti.
Hävikkiviikolla halutaan saada suomalaiset ajattelemaan omia toimintatapojaan. Kuva: Jaana KankaanpääTällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa, jonka aikana halutaan herätellä suomalaisia miettimään tarkemmin, miten hävikkiä voitaisiin ehkäistä.
Vaikka voi tuntua, että bioroskikseen ei paljonkaan ruokaa päädy, heittävät suomalaiset ruokaa roskiin päivittäin yli 375 000 kiloa. Rahallisesti puhutaan useista sadoista miljoonista euroista.
”Meidän pitäisi pysähtyä miettimään, mitä tuo määrä tarkoittaa esimerkiksi ruoantuotannossa ja ihmisten työpanoksessa. Kuinka suuri osa pelloista viljellään turhaan, kuinka paljon maitoa menee hukkaan ja kuinka monta eläintä teurastetaan vuosittain vain siksi, että ne lopulta päätyvät jätteeksi, eivät ravinnoksi”, Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ympäristökouluttaja Eeva Salmi pohtii.
”Arjessa pienet teot ratkaisevat.”
”Suomalaisten ruokahävikin määrää voidaan vähentää lisäämällä tietoisuutta hävikistä ja sen vaikutuksista. Arjessa pienet teot ratkaisevat. Näitä ovat esimerkiksi ruokaostosten parempi suunnittelu, päiväysmerkintäerojen hahmottaminen sekä rohkea ja luova kokkailu jo valmiiksi kaapista löytyvistä tähteistä ja ruoka-aineista”, Salmi luettelee.
Hävikkiviikolla LSJH:n ympäristökouluttajat jalkautuvat kaupunkilaisten keskuuteen herättelemään ihmisiä ruokahävikistä.
”Toiveena on, että kaupunkilaiset antautuvat keskustelemaan kanssamme ja saavat oivalluksia hävikin hillitsemiseksi omassa arjessaan”, Salmi kertoo.
Hävikkiviikko näkyy vahvasti myös Leipätiedotuksessa. Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen jakoi vinkkejään leivän hyödyntämiseen hävikin vähentämisessä.
- Ylijääneet keitetyt perunat ovat herkullinen ja ruokaisa leivänpäällinen lämpimissä leivissä.
- Juuston kannikat kannattaa raastaa ja käyttää esimerkiksi lämpimien voileipien kuorrutuksessa.
- Leipäpitsa ja lämpimät voileivät ovat hyvä keino hyödyntää elintarvikkeet, joita uhkaa joutuminen hävikkiin. Pitsatäytteiksi käyvät esimerkiksi tähteiksi jääneet kastikkeet, sienet, kasvikset, liha, kala, juusto, creme fraiche, ananas ja vaikka persikka.
- Vanhasta ruisleivästä voi tehdä ruislastuja leikkaamalla leipä viipaleiksi tai kuutioiksi. Uunipellille levitetyt leipäpalaset sivellään öljyllä, maustetaan esimerkiksi valkosipulilla ja paahdetaan rapeiksi 180-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan. Ruislastuja voit käyttää nachojen tapaan.
- Perinteisten pullasta valmistettujen köyhien ritareiden lisäksi herkkuja voi valmistaa myös ruisleivästä tai vaaleasta leivästä. Tässä voit hyödyntää jääkaapista tölkkien pohjalle jäänet maito- ja kermatilkat ja lorauttaa ne pannulle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




