Rahat menivät taas hukkaan – miksi koirani himoaa vain Kiinassa valmistettuja luita?
Toivottavasti kotimaisten vaihtoehtojen joukosta löytyy vielä koiralle kelpaava herkkutikun korvike, kirjoittaa Anni-Sofia Hoppi kolumnissaan.
Varmin keino syömättä jääneen luun häviämiseen on koirakaverin kutsuminen kylään. Kuva: Anni-Sofia HoppiPyrkimykseni suosia suomalaisia tai vähintään eurooppalaisia puruluita koki jälleen viime viikolla kolauksen.
Tarjosin toiveikkaana koiralle uutta, yrteillä höystettyä puruluuta, mutta sain pian ikäväkseni huomata luun jääneen syömättömänä matolle.
Jostain syystä koirani makuhermoja tuntuvat hivelevän eniten Kiinassa valmistetut, lihalla kuorrutetut herkkutikut.
Kotimaiset rouheluut ja puristerullat harvemmin koiraherralle maistuvat. Kiinalaiset tikut jäävät kakkoseksi ainoastaan silloin, kun tarjolla on uunissa itse kuivatettuja peuran kylkiluita.
Kiinassa valmistettujen luiden ostaminen tulisi toki halvemmaksi. Hau-Hau-tuotemerkin pururullien aiheuttaman kohun jälkeen olen pyrkinyt jättämään Euroopan ulkopuolella valmistetut luut kaupan hyllyille, vaikka Ruokaviraston tutkimusten mukaan poisvedetyistä luista ei löytynyt vikaa.
Pelaan kuitenkin terveysasioissa mieluummin varman päälle.
Valmistusmaa on usein merkattu pakkaukseen mahdollisimman pienellä präntillä.
Helpommin sanottu kuin tehty. Valmistusmaa on usein merkattu pakkaukseen mahdollisimman pienellä präntillä, ja joskus sitä ei löydy ollenkaan, sillä lemmikkieläinten ruoissa alkuperämerkintä ei ole pakollinen.
Verkkokaupan puolella valmistusmaiden tarkastelu on helpompaa.
Kahden ison kauppaketjun ruuan verkkokaupoissa luupussien viereen on merkattu näkyvästi Avainlippu, mikä kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja sen kotimaisuusaste on ainakin 50 prosenttia. Myös parissa lemmikkieläintarvikkeita myyvässä verkkokaupassa kotimaisten vaihtoehtojen vieressä näkyy selkeästi iso Suomen lippu. Siitä iso plussa!
Onneksi koiralle sentään maistuvat mainiosti Suomessa valmistettu kuivaruoka, jauheliha ja pienet herkkupalat.
Luutestit vielä jatkukoon. Toivottavasti kauppojen luuvalikoima täydentyy vielä pienillä, kotimaisilla ja lihakuorrutteella päällystetyillä tikuilla. Täällä olisi yksi ostaja valmiina!
Kolumnin kirjoittaja on MT:n toimittajaArtikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




