Kahdelle Pohjanmaan perinteiselle kalatuotteelle haetaan nimisuojaa
Sundomin savusilakalle ja Sundomin savukalalle haetaan nimisuojaa, mikä tuo tuottajille turvaa.
Sundomin savusilakka tunnetaan kultaisesta väristään ja omintakeisesta savuisesta maustaan. Kuva: Jonas HaraldSundomin savusilakalle ja Sundomin savukalalle on haettu nimisuojaa vuodenvaihteessa. Hakemukset ovat nyt Ruokaviraston käsittelyssä.
Nimisuojaus eli nimen rekisteröinti takaa sen, että nämä perinteiset Sundomista lähtöisin olevat kalatuotteet saavat sekä virallisen tunnustuksen että oikeudellisen suojan EU:ssa.
Suojattu maantieteellinen merkintä tarkoittaa, että tuotteet on valmistettava tietyllä maantieteellisellä alueella – tässä tapauksessa Sundomin kylässä – vaikka raaka-aine, kala, voidaan pyytää muilta vesialueilta.
Sundomin kylä sijaitsee Pohjanmaan länsirannikolla ja on nykyisin Vaasan kaupunginosa.
”Tuottajille nimisuoja tuo turvaa, koska se vähentää riskiä, että Sundomin ulkopuoliset savustamot tai toimijat, jotka eivät noudata perinteistä valmistusmenetelmää, käyttävät nimiä Sundomin savusilakka ja Sundomin savukala”, kertoo Österbottens Fiskarförbundin toiminnanjohtaja Marina Nyqvist tiedotteessa.
Kalansavustus on ollut osa Sundomin kulttuuria 1700-luvulta lähtien. Vuosien 1900–1920 aikana kehitettiin erityinen savustusuuni, jota käytetään edelleen. Tällöin syntyi Sundomin savusilakka sellaisena kuin se tunnetaan nykyään – kultaisesta väristään ja hyvästä maineestaan.
Tyypillistä sille on, että kala myydään ilman silmiä, koska silakka pujotetaan vartaaseen silmien kautta ennen savustusta.
Uunit lämmitetään lepällä, mikä antaa Sundomin savusilakalle sen tunnusomaisen savuisen maun ja kauniin ulkonäön. Samaa tekniikkaa ja polttomenetelmää käytetään myös muiden kalalajien, kuten siian, ahvenen, lohen, nieriän ja katkarapujen savustukseen. Kaikki nämä tuotteet kuuluvat Sundomin savukala -nimikkeen piiriin.
”Haluamme säilyttää ja suojella ainutlaatuista ruokakulttuuriamme. Sundomin savusilakka ja Sundomin savukala ovat pitkän käsityöperinteen ja sukupolvelta toiselle siirtyneen osaamisen tulosta”, kertoo Sundom fiskargilletin puheenjohtaja Tom Blom.
Virallisena hakijana asiassa toimii Sundom fiskargallet ja hakemukset on laadittu yhdessä Österbottens Fiskarförbundin kanssa. Ruokavirasto antaa hakijalle mahdollisuuden täydentää hakemuksia ennen kuin ne toimitetaan EU-komissiolle lopullista arviointia varten. Kyseessä on prosessi, joka voi kestää useita vuosia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







