Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kokeile neljää helppoa grilliruokaa

    Perusgrillaajalle riittää varmuus siitä, että ruoka onnistuu ja maistuu hyvältä ilman turhia kikkailuja.
    Helppous on nykytrendi myös grillaamisessa.
    Helppous on nykytrendi myös grillaamisessa. Kuva: Sanne Katainen

    Me suomalaiset osaamme ottaa ilon irti kesäsesongista, ja valmistamme mieluusti ruokaa ulkona rennolla otteella. Kun herkulliset tuoksut ja tirisevät äänet tulvivat kuumana hehkuvasta pihagrillistä, voi odottaa pelkkää hyvää.

    Grillaamisessa kaikki tyylit ovat sallittuja. Monimuotoisuuteen hurahtaneet virittelevät vehkeensä viimeisen päälle ammattimaisiksi eivätkä epäröi kokeilla uusia menetelmiä tai tarttua erikoisimpiinkaan ruhonosiin. Perusgrillaajalle riittää varmuus siitä, että ruoka onnistuu ja maistuu hyvältä ilman turhia kikkailuja.

    Helppous on nykytrendi myös grillaamisessa. Se mahdollistaa grillaamisessa erityisen olennaisen rentouden ja seurallisuuden.

    Kaasugrillit kuumenevat nopeasti, ja näppärästi säädettävissä oleva lämpö pysyy tasaisena koko ruoanvalmistuksen ajan. Rautakaupan grillausosasto tarjoaa monenlaisia apuvälineitä onnistumisen takaamiseksi.

    Tukevat, riittävän pitkällä varrella varustetut pihdit ja lastat ovat grillaajan ykköstyövälineet. Paistolämpömittari kertoo, milloin lihan optimaalinen kypsyysaste on saavutettu.

    Loput lisätarvikkeet kannattaa hankkia omien makumieltymysten mukaan. Jos hampurilaiset ovat kesän suosikkisyötävää, sileällä parilalevyllä paistettuna jauhelihapihvit pysyvät varmimmin kasassa.

    Paistolämpömittari kertoo, milloin lihan optimaalinen kypsyysaste on saavutettu.

    Valmiiksi marinoitujen tuotteiden valikoima kasvaa ja uudistuu jatkuvasti. Ne helpottavat ja nopeuttavat ruoanvalmistusta kesäkeittiössä, kuten myös valmiiden kastikkeiden ja lisukkeiden käyttäminen. Niiden avulla grilli-ilta onnistuu, vaikka valmisteluihin ei olisi runsaasti aikaa tai grillaustaidoissa olisi vielä hiomista.

    Moni haluaa grilliruokaansakin omaa makua miellyttävän jujun. Jos mielikuvitus ei lähde lentoon, kannattaa tarttua helppoihin grillausresepteihin.

    Jo pelkästään pihvin kylkeen lusikoitava maukas kastike saa makuhermot hyrräämään ja kirvoittaa kehut. Folionyytteihin kietaistut kokonaiset ateriat ovat käteviä, kun porukkaa on paljon, ja haluat tehdä esivalmistelut hyvissä ajoin ennen ruokailua.

    Helpotusta on lupa hakea myös grillin ulkopuolelta. Lisukkeet kannattaa monesti valmistaa keittiön puolella. Ne nostetaan pöytään, kun grillaajan kutsu kuuluu.

    Grillausnumeroita

    Kesä (tutkimuksessa 12 viikon jakso toukokuun viimeiseltä viikolta alkaen) on vuoden suurin ruokasesonki. Silloin myydään grillattavaa ruokaa noin 21 miljoonaa kiloa noin 170 miljoonalla eurolla.

    Makkara pitää pintansa Suomen grillatuimpana ruokana. Sitä myydään kesällä 6,2 miljoonaa kiloa noin 40 miljoonalla eurolla eli jokainen aikuinen syö noin 1,5 kiloa grillimakkaraa. Vertailun vuoksi kanafileetä ja possua kuluu noin 780 g aikuista kohti.

    Kesäkuussa makkaranmyynti on huipussaan. Silloin Suomessa syödään yli 35 miljoonaa grillimakkaraa.

    Lähde: Atria, HK Foods

    Hiero kuivamausteseosta eli rubia possunpihvien pintaan, grillaa ja nauti helppotekoisen appelsiini-inkiväärikastikkeen, maissintähkien ja salaatin kera.
    Hiero kuivamausteseosta eli rubia possunpihvien pintaan, grillaa ja nauti helppotekoisen appelsiini-inkiväärikastikkeen, maissintähkien ja salaatin kera. Kuva: Sanne Katainen

    Porsaan grillipihvit

    4–6 annosta

    Ainekset

    • noin 800 g porsaan ulkofileetä tai kasleria

    Kuivamausteseos

    • 1 rkl fariinisokeria
    • 2 tl suolaa
    • 1½ tl savupaprikajauhetta
    • 1 tl mustapippurirouhetta
    • 1 tl kuivattua rosmariinia

    Appelsiini-inkiväärikastike

    • 1 prk (200 g) ranskankermaa
    • ½ dl appelsiinimarmeladia
    • 2 rkl sinappia
    • 1 rkl raastettua inkivääriä
    • 1 tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria

    Valmistusohje

    1. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen grillaamista. Kuivaa se talouspaperilla ja leikkaa pihveiksi.
    2. Sekoita mausteseoksen ainekset kulhossa. Hiero mausteseosta kauttaaltaan pihvien pintaan, anna maustua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Grillaa kypsiksi.
    3. Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa. Tarkista maku ja anna maustua peitettynä viileässä tarjoiluhetkeen saakka.
    4. Tarjoa grillatut porsaanpihvit appelsiini-inkiväärikastikkeen, maissintähkien ja salaatin kera.
    5. Vinkki: Saat mausteseoksesta kätevästi marinadin, kun lisäät siihen lorauksen ruokaöljyä ja sitruunamehua.
    Himogrillaajan salaattikin käy tulisilla hiilillä ja nautitaan lämpimänä. Juusto ja raikas kastike kruunaavat värikkään kasvishöystön.
    Himogrillaajan salaattikin käy tulisilla hiilillä ja nautitaan lämpimänä. Juusto ja raikas kastike kruunaavat värikkään kasvishöystön. Kuva: Sanne Katainen

    Juustoinen salaatti grillatuista kasviksista

    4 annosta

    Ainekset

    • 3 paprikaa (punainen, keltainen ja vihreä)
    • 1 (300 g) munakoiso
    • 1 (300 g) kesäkurpitsa
    • 1 (noin 200 g) halloumi- tai grillijuusto
    • 2–3 rkl ruokaöljyä

    Sitruunainen yrttikastike

    • 1 dl öljyä
    • ½ dl sitruunamehua + 1 tl kuoriraastetta
    • 1 rkl (fariini)sokeria
    • 2 valkosipulinkynttä silputtuna
    • ½ dl yrttejä silputtuna (oregano, basilika, timjami)
    • ½ tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria

    Valmistusohje

    1. Tee ensin sitruunainen yrttikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
    2. Huuhtele kasvikset. Leikkaa paprikat neljään osaan. Poista siemenet ja vaaleat seinämät.
    3. Leikkaa munakoiso kiekoiksi ja kesäkurpitsa pituussuunnassa parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sivele kasvisten pinnat kevyesti öljyllä.
    4. Ota juusto pakkauksestaan ja kuivaa sen pinta kauttaaltaan talouspaperilla. Leikkaa juusto viipaleiksi ja öljyä ne kauttaaltaan.
    5. Grillaa kasviksia käännellen 5–8 minuuttia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet pintaansa rusketusraidat. Grillaa myös juustoviipaleet molemmin puolin.
    6. Paloittele kasvikset kulhoon tai laakealle tarjoiluvadille. Nosta juustoviipaleet päälle ja pirskottele kastiketta lämpimälle salaatille.
    7. Tarjoa hyvän leivän kera tai lisukkeena grilliaterialla.
    Makkaraperunat solahtavat vaihteeksi vartaisiin ja grilliin. Kastikkeessa maistuvat niin asiaan kuuluva sinappi kuin ketsuppi.
    Makkaraperunat solahtavat vaihteeksi vartaisiin ja grilliin. Kastikkeessa maistuvat niin asiaan kuuluva sinappi kuin ketsuppi. Kuva: Sanne Katainen

    Saunaillan makkaraperunavartaat

    4 annosta

    Ainekset

    • 4 grillimakkaraa
    • noin 20 keitettyä varhaisperunaa
    • 1 punasipuli

    Dippikastike

    • 1 dl majoneesia
    • 1 dl ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
    • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
    • 1 rkl sinappia
    • 1 rkl ketsuppia
    • ½ tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria

    Valmistusohje

    1. Tee ensin dippikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään kulhossa. Tarkista maku. Siirrä kastike peitettynä jääkaappiin maustumaan vartaiden valmistuksen ajaksi.
    2. Leikkaa makkarat 2–3 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa kypsät perunat suupalan kokoisiksi paloiksi. Pienet perunat voit käyttää kokonaisina.
    3. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi lohkoiksi. Pujottele ainekset vartaisiin vuorotellen.
    4. Sipaise halutessasi vartaisiin hieman ruokaöljyä tai grillauskastiketta. Grillaa, kunnes makkarat ovat kuumentuneet ja saaneet väriä.
    5. Tarjoa vartaat dippikastikkeen, kurkku- ja vihersalaatin kera.
    Helpon kalaruoan valmistat paketoimalla kaikki ainekset nyyteiksi ja nostelemalla ne grilliin kypsymään vartiksi.
    Helpon kalaruoan valmistat paketoimalla kaikki ainekset nyyteiksi ja nostelemalla ne grilliin kypsymään vartiksi. Kuva: Sanne Katainen

    Lohinyytit

    4 annosta

    Ainekset

    • noin 800 g varhaisperunoita keitettynä
    • 600–700 g ruodotonta lohifileetä
    • 150 g kesä- tai nippusipulia
    • 1 dl tilli- ja/tai lehtipersiljasilppua
    • 4–6 retiisiä
    • 2–3 valkosipulinkynttä
    • 2 rkl sitruunamehua
    • 1 tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria
    • 70 g voita sulatettuna
    • 150 g kantarellituorejuustoa

    Lisäksi

    • leivinpaperia
    • alumiinifoliota

    Valmistusohje

    1. Viipaloi keitetyt perunat. Leikkaa lohifilee neljään osaan. Hienonna sipulit varsineen ja tuoreyrtit. Viipaloi retiisit ja valkosipulinkynnet.
    2. Leikkaa sekä leivinpaperista että foliosta neljä reilua palaa (noin 40 x 40 cm). Asettele leivinpaperit folioarkkien päälle. Jaa perunat, sipulit ja retiisit leivinpapereille neljäksi annokseksi.
    3. Nosta perunoiden päälle kalapalat, valuta päälle sitruunamehua ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää yrttisilppu ja valkosipulit lohipalojen päälle ja kaada päälle voisulaa. Lusikoi kalapalojen päälle nokareet tuorejuustoa. Sulje nyytit.
    4. Kypsennä lohinyyttejä grillissä noin 15 minuuttia. Avaa nyytit ja tarkista kalan kypsyys.