Suomalaiset rakastavat grillaamista, mutta muutama asia stressaa: Näin lihasta ei tule kuivaa, eikä se jää raa’aksi
Grillaaminen on suomalaisten suosikkipuuhaa, vaikka grillaustaidoissa olisikin vielä parantamisen varaa, HK Foodsin grillauskysely kertoo.Kesän lähestyessä grillit kaivetaan talviteloilta. Vaikka grillaaminen onkin monelle tärkeä osa kesää, HK Foodsin tuoreen grillauskyselyn mukaan muutama asia mietityttää suomalaisia.
Huolissa korostuu se, että pihviä käännellään hiukan liikaa varmuuden vuoksi, kanan kypsyys arveluttaa ja lihalämpömittarin käyttö välillä unohtuu.
Kanan suosio on ollut jatkuvasti nousussa ja monessa kodissa erilaiset kanatuotteet löytävät tiensä grilliin tirisemään. Kanasta on tullutkin suosituinta grillilihaa. Grillauskyselyyn vastanneista 56 prosenttia kertoi pitävänsä broilerihyllyä ruokakaupan mielenkiintoisimpana grillilihojen löytöpaikkana.
”Kotikokit valitsevat yhä useammin valmiiksi maustettuja broilerinlihoja, jotka tekevät grillaamisesta nopeaa ja onnistumisvarmaa. Itsessään miedonmakuista broilerinlihaa voi maustaa hyvinkin monipuolisesti”, HK Foodsin siipikarjan kategoriapäällikkö Anu Vira kertoo.
Kanan grillaamisessa kypsyys arveluttaa. Yli puolet vastanneista kertoo, että ei ole varma, milloin kana on grillissä varmasti kypsää. Kanaa paistaessa voikin ottaa avuksi grillinkestävän lämpömittarin tai mitata lämpötilaa paistomittarilla aika ajoin. Broilerille 75 astetta on sopiva sisälämpötila. Vastaavasti voi valita kypsiä kanatuotteita, joihin grillissä paistetaan vain herkullinen paistopinta.
Porsaanliha kannattaa ottaa huoneenlämpöön ajoissa.
Suosituin porsaanliha grilliin on fileepihvi, jonka valitsee 56 prosenttia suomalaisista. Useimmiten grilliin valitaan valmiiksi maustettu pihvi, ja vain joka viides maustaa lihan itse.
Porsaan fileepihvin grillaamisessa kannattaa olla tarkkana, jotta pihvistä ei tule liian kuivaa. Pihvi kannattaa ottaa huoneenlämpöön ajoissa, grillata suoralla lämmöllä ilman ylimääräistä kääntelyä ja lopuksi antaa vetäytyä ennen tarjoilua. Näin pihvin pinta saa kauniin värin.
Ohuemmat porsaan fileepihvit valmistuvat nopeasti, eivätkä vaadi kuin muutaman minuutin per puoli. Kuuma grilli on onnistumisessa avainasemassa. Evira suosittelee paistamaan porsaanlihan vähintään 70-asteiseksi.
Jauheliha sopii erinomaisesti myös grilliin.
Vaikka makkara onkin suomalaisten suosituin grillattava, voi sen rinnalle tuoda toisenkin edullisemman tuotteen. Jauheliha sopii erinomaisesti grilliin ja siitä voi valmistaa esimerkiksi täytettyjä pihvejä, lihapullia, kebabvartaita tai ohuempia grillipihvejä.
”Kannattaa kokeilla rohkeasti myös omia jauhelihasekoituksia esimerkiksi naudasta, possusta ja broilerista. Mitä rasvaisempi liha, sitä mehevämpi lopputulos. Jauheliha saa grillissä juuri sen verran savun makua, että arjesta tulee juhlaa, yksinkertaisimmillaan vaikka burgerin välissä”, HK Foodsin lihatuotteiden kategoriapäällikkö Laura Parkkinen vinkkaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








