Kotimaa

50 tutkijan ja asiantuntijan avoin kirje haastaa Suomen hallituksen linjan – "Korona tukahdutettava"

Allekirjoittaneiden mukaan viruksen tukahduttaminen olisi mahdollista, vaikka Martti Hetemäen johtama valmisteluryhmä raportissaan päätyykin vastakkaiseen näkökulmaan.
Jukka Pasonen
Koronaviruspandemia jyllää maailmalla.

50 suomalaistutkijaa ja asiantuntijaa toivoo avoimessa kirjeessään koronaviruksen tukahduttamista nyt puheissa olleen hybridistrategian sijaan.

Kirjeen on allekirjoittanut eri alojen asiantuntijoista muodostuva joukko. Mukana on muun muassa lääkäreitä ja lääketieteen, biolääketieteen, taloustieteen ja matemaattisten alojen tutkijoita.

Allekirjoittaneiden mukaan viruksen tukahduttaminen olisi mahdollista, vaikka valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen johtama valmisteluryhmä raportissaan päätyykin vastakkaiseen näkökulmaan.

Avoimessa kirjeessä tutkijat väittävät, että koronavirus on tukahdutettavissa jopa viidessä viikossa ja aika tukahduttamiselle olisi juuri nyt, kun Suomen koronatilanne on hyvässä hallinnassa.

"Me allekirjoittaneet haluamme rohkaista valtioneuvostoa päättäväisiin toimiin epidemian tukahduttamiseksi. Viruksen tukahduttaminen on sekä kansanterveyden että talouden kannalta ylivoimaisesti paras vaihtoehto, ja hallituksen tulisi omaksua se viipymättä", kirjeessä sanotaan.

Kirjoittajien mukaan Suomella on tällä hetkellä etulyöntiasema, jota ei saa heittää hukkaan. Muista maista tukahduttamisen strategian ovat valinneet esimerkiksi Taiwan, Uusi-Seelanti, Australia, Hongkong, Itävalta, Kreikka ja Islanti.

"Suomessa on saavutettu kahden kuukauden aikana kohtalaisen hyvä tartuntatilanne. Tätä etulyöntiasemaa ei saa heittää hukkaan", kirjeessä lukee.

Yksi kirjeen pääallekirjoittajista on lääketieteellisen solu- ja kehitysbiologian professori ja Oulun yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Petri Lehenkari.

Hän painottaa, ettei kirjeestä voi vetää johtopäätöksiä vastakkainasettelusta hallituksen ja allekirjoittaneiden välillä. Sen sijaan hän kuvaa kirjettä tieteelliseksi keskusteluksi, joka tarjoaa tieteeseen perustuen vaihtoehtoisen lähestymistavan poliittisen harkinnan tueksi.

Lehenkari kiittelee hallituksen tähänastisia toimia vuolaasti ja sanoo, että Suomi on nyt saavuttanut torjuntavoiton, mutta muistuttaa, että uuteen tietoon perustuen linjauksia voidaan muuttaa.

"Emme ole hallitusta tai THL:ää vastaan vaan esimerkki avoimen tieteen mukaisesta tilannekuvan käsittelystä, jota hallitus on toivonut", Lehenkari sanoo.

Lehenkarin mukaan tavoite ja sen selvyys on tärkeämpää kuin menetelmät, jolla niihin päädytään. Hän puhuu sotavertauksin ja sanoo, että Suomi on nyt talvisodan jälkeisessä tilanteessa.

"Nyt kysymys on, onko Suomella viisautta voittaa jatkosota. Siinä tavoitteen asettaminen on tärkeää. Kun ihmisille annetaan tavoite, jokainen voi pohtia, miten sen saavuttaa."

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue lisää

Suomalaiset tutkimusorganisaatiot selvittivät: Koronavirusta kantavat aerosolihiukkaset saattavat leijua sisätiloissa ja tartuttaa luultua pidempään

Espanja aloittaa varovaisen avautumisen – osa tehtaiden ja rakennustyömaiden työntekijöistä palaa töihin

Pirkanmaasta on tulossa Suomen seuraava epidemia-alue

Moni suomalainen on jumissa maailmalla koronan vuoksi – "Se huolestuttaa, jos oleskelulupa umpeutuu ja lääkkeet loppuvat"