Vanhat ohjeet pätevät mahdollista uutta korona-aaltoa vastaan: testaus, hygienia ja kasvomaskit - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Vanhat ohjeet pätevät mahdollista uutta korona-aaltoa vastaan: testaus, hygienia ja kasvomaskit

Infektioylilääkäri ehdottaa valtakunnallista suositusta kasvomaskeista, jotta koronan toinen aalto voidaan estää.
Carolina Husu
Helsinki-Vantaan lentokentällä moni suojautui torstaina hengityssuojaimin. Lentoaseman henkilökunnalla on maskipakko. Finavia suosittelee vahvasti, että myös matkustajat käyttävät maskia.

Koronatilanne on toistaiseksi stabiili, Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas sanoo. Rekisteröidyt virustartunnat ovat olleet lievässä nousussa, mutta merkittävää kasvua ei ole tapahtunut.

”Tähän kuuluu tietenkin jatkolause: kun yhteiskunnalliset toiminnot vilkastuvat, ihmiset tapaavat toisiaan, koulut alkavat, työelämään palataan ja matkustetaan aika reippaasti, niin riski tartuntojen lisääntymiseen kasvaa”, Broas huomauttaa.

Suomessa uusien tapausten ilmaantuvuus väestöön suhteutettuna oli viimeisimmällä kahden viikon seurantajaksolla noin 1,6 tapausta 100 000:ta asukasta kohden. Vastaava luku esimerkiksi Saksassa oli 8,8 ja Ruotsissa jopa 34,9.

Edellisellä viikon jaksolla ilmaantuvuus oli 0,8 tapausta 100 000:ta asukasta kohden.

Lievää nousua tapausten määrässä on ollut Italiassa ja huomattavasti selkeämpää Balkanilla ja erityisesti Espanjassa.

Jos kohti toista aaltoa ollaan menossa, Broaksen mielestä olennaisinta on kyetä kansallisesti suojautumaan sen seurauksilta.

”Lähtökohta on, että meillä pitäisi olla keinot estää toisen aallon tulo Suomeen. Keinoista testaaminen on äärimmäisen isossa roolissa, ja niin, että se tapahtuu matalalla kynnyksellä. Silloin saadaan tartunnat kiinni ja niihin voidaan vastata”, hän sanoo.

Suomessa on Broaksen mielestä kaikki eväät estää merkittävän toisen aallon tuleminen.

”Testaus, testaus, testaus. Kapasiteettia on pidettävä yllä ja lisättävä edelleen, muistutettava ihmisiä, että pienistäkin oireista on mentävä testeihin”, hän toistaa.

Toisena keinona Broas mainitsee hygieniaohjeet ja niiden muistamisen.

”Ja ilman muuta suojainsuositus silloin, kun ei voida pitää turvavälejä: joukkoliikennevälineissä ja joukkotapaamisissa, ruuhkaisissa kaupoissa ja yleensäkin, jos on ruuhkaa paljon”, hän luettelee.

”Nämä keinot ovat erittäin halpoja verrattuna siihen, että yhteiskunta jouduttaisiin sulkemaan uudelleen”, Broas muistuttaa.

Paljon puhetta herättäneestä kasvomaskisuosituksesta Broaksella on vankka mielipide.

”Tarvitaan valtakunnallinen suositus kasvomaskeille, koska niiden käytöllä voidaan ehkäistä taudin leviämistä ja tartuntojen saamista. Jos tautitilanne nostaa päätään, asia pitää ottaa uudestaan esille”, Broas painottaa.

Hän korostaa, että hengityssuojainten käytöstä on kova lääketieteellinen näyttö. Muun muassa Kansainvälinen terveysjärjestö (WHO) suosittaa suojaimen käyttöä tilanteissa, joissa ei voida pitää yllä turvavälejä ja joissa tartuntatautitapauksia esiintyy lisääntyvästi.

”Olen erittäin tyytyväinen, että esimerkiksi Finnair on omaksunut suojainkäytännön. Se on silloin yhdenmukainen. Samalla tavalla suositus tarvitaan linja-autoihin, juniin, kauppoihin, paikkoihin, joissa kokoontuu paljon ihmisiä”, Broas ehdottaa.

Lue lisää

Energiaveroista tulee kova kiista

Yritysten pärjättävä nyt yksin

Kiurun soolot rasittavat jo

Vieraat ihmiset samassa sisätilassa aiheuttavat koronapelkoa: Joka viides suomalainen ei haluaisi kyselyn mukaan palata lähityöhön