Kotimaa

Tutkimuksen mukaan stereotypiat kahlitsevat maaseudun yrittäjyyttä – perinteisessä käsityksessä usein mukana "villit pojat" ja yksi ura

Tutkijoiden mielestä yrittämisen edistämiseksi tehtävät toimenpiteet kohdistetaan väärin.
Jaana Kankaanpää
Maaseudun yrittäjyys nähdään usein niin, että "villit pojat" ryhtyvät yhden uran yrittäjiksi.

Stereotypiat kahlitsevat maaseudun yrittäjyyttä. Perinteisen käsityksen mukaan "villit pojat" ryhtyvät yhden uran yrittäjiksi, useimmiten yksin ja paikallisia asiakastarpeita tyydyttäen.

Tämä nousee esiin Turun yliopistossa tehdyssä Yrittäjyys maaseudun nuorten uravaihtoehtona -tutkimuksessa.

Stereotypiat johtavat tutkijoiden mukaan siihen, että yrittäjyyden edistämiseksi tehtävät toimenpiteet kohdistetaan yrittäjyydestä kiinnostuneisiin nuoriin. Yrittäjyyttä edistetään myös mieluiten koulussa ja osana opetussuunnitelmaa.

Tutkijat esittävätkin yrittäjyyden edistämiseen modernimpaa otetta, joka herättäisi kiinnostusta laajemmin kaikkien nuorten keskuudessa. Ajatuksena on, että kuka tahansa voi kasvaa yrittäjäksi kokeilujen ja omakohtaisen kokemuksen kautta.

"Koulu ei ole yrittäjyyden ainoa oppimisareena, vaan yrittäjyyttä voi oppia vaikkapa harrastusten kautta opetussuunnitelman ulkopuolella. Tällöin yrittäjyyttä olisivat edistämässä myös yritykset ja yksityisen sektorin toimijat", Turun yliopiston kauppakorkeakoulun johtamisen ja yrittäjyyden laitoksen professori Jarna Heinonen kirjoittaa maaseutupolitiikka.fi-sivuston blogissa.

Heinosen mukaan stereotyyppisiä käsityksiä yrittäjyydestä vahvistaa se, että kouluissa työelämää käsitellään lähinnä palkkatyön kautta, ja yrittäjyys jää huomattavasti vähemmälle huomiolle.

"Yrittäjyys näyttäytyy edelleenkin erillisenä ”saarekkeena” ja palkkatyö painottuu työurakeskustelussa ja työelämään tutustuttaessa", hän toteaa.

Professorin mielestä yrittäjyyden edistämisessä on tärkeää tuoda yrittäjyys luontevasti osaksi koulujen ja oppilaitosten arkea nuoria kiinnostavalla tavalla, esimerkiksi erilaisten projektien, hankkeiden, yrittäjävierailujen ja työpajojen kautta.

Yrittäjyys maaseudun nuorten uravaihtoehtona-tutkimukseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Lue lisää:

Puinen kartta omasta mökkitiestä? Autotallista ponnistanut kotimainen yritys on valmis toteuttamaan erikoisimmatkin pyynnöt – "Kartat auttavat ihmisiä näyttämään juurensa"

Työtapaturma vei Iiro Heikkilältä käden, mutta rohkaisi myös toteuttamaan suuren unelman – pienpanimon oluet saavat makunsa mummolan raparpereista ja avomaankurkuista

Tämä hevosyrittäjä siivoaa mieluummin karsinoita kuin ratsastaa: "En ollut koskaan heppatyttö enkä ole oikeastaan nytkään"

Lue lisää

Yritteliäs kunta on onnellisempi

Kunnallispolitiikan konkarit ovat ehdokasasettelun kultakimpaleita – tutkimuksen mukaan kunnanhallituksen paikkajaossa menestyvät kokeneita valtuutettuja riveihinsä saaneet puolueet

MTK:n jäsenkampanja starttasi tänään – "Vedetään yhtä köyttä"

Kuori suojaa puuta pöpöiltä, tuholaisilta ja tulelta – nyt suojaavia ominaisuuksia yritetään valjastaa hengityssuojaimiin ja kankaisiin