Kotimaa

Tutkimus: Väkivaltaan ja ääriajatteluun yllyttävää sisältöä löytyy monilta suomalaisilta keskustelupalstoilta – äärioikeiston ja -vasemmiston keskusteluissa on merkittäviä eroja

Rajuinta puhe on äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa keskusteluissa.
Rajuinta puhe on äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa keskusteluissa, mutta väkivaltaan yllyttävää puhetta esiintyy jonkin verran myös äärivasemmistolaisissa keskusteluissa. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Suomalaisilla avoimilla verkkokeskustelupalstoilla esiintyy epäinhimillistävää ja väkivaltaan yllyttävää puhetta, selviää Helsingin yliopiston tutkijaryhmän koostamasta ja valtioneuvoston rahoittamasta tutkimuksesta. Se käsitteli verkon ja uutismedian ekstremististä puhetta.

Rajuinta puhe on äärioikeistolaisissa ja maahanmuuttovastaisissa keskusteluissa, mutta väkivaltaan yllyttävää puhetta esiintyy jonkin verran myös äärivasemmistolaisissa keskusteluissa. Myös naisvihamielistä incel- ja koulusurma-alakulttuureihin liittyvää aineistoa löytyy ajoittain.

Jihadistista verkkoaineistoa on ollut kaiken aikaa vähän. Sen jälkeen, kun verkkoaineistojen valvonta tiukentui vuoden 2016 tienoilla, määrät ovat olleet lähes olemattomia, tutkimuksessa todetaan.

Väkivaltaa hyväksyvää ja vastustajia epäinhimillistävää puhetta löytyy jossain määrin kaikista tutkituista miljöistä.

"Väkivaltaa oikeutetaan niissä pohjimmiltaan hyvin samankaltaisin argumentein, esimerkiksi esittämällä se itsepuolustukseksi tai väittämällä, että muut keinot eivät toimi", tutkimuksessa sanotaan.

Tutkimuksen mukaan äärioikeistolaisen ja äärivasemmistolaisen väkivaltaa koskevan verkkoaineiston välillä on kuitenkin havaittavissa selkeitä eroja.

"Äärioikeistolaisessa aineistossa väkivaltafantasiat ovat selvästi graafisempia ja jopa toisinaan sadistisia."

Äärioikeistolaisessa väkivaltakeskustelussa puheena on lisäksi lähes aina siviileihin kohdistuva väkivalta. Äärivasemmistolaisessa keskustelussa käsitellään selvästi useammin aineelliseen omaisuuteen tai aseellisessa konfliktissa toisiin sotavoimiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Äärioikeistoin keskusteluissa niin sanottu väkivaltaisuuksien puhkeamisen "vääjäämättömänä pitäminen" näkyy sisällis- tai "rotusotaa" koskevissa keskusteluissa kaikista selvimmin.

"Siinä, missä sota näyttäytyy toisinaan uhkana, sitä pidetään vähintään yhtä usein myös suorastaan toivottavana tai ainakin välttämättömänä vallitsevan tilan korjaantumiseksi", tutkimuksessa sanotaan.

Väkivaltaa vastustavaa puhetta esiintyy kuitenkin niin äärioikeistolaisessa kuin äärivasemmistolaisessakin aineistossa.

"Paitsi että tapahtuneita väkivaltaisia iskuja ymmärretään ja joskus ylistetään, niitä myös kritisoidaan tutkituilla sivustoilla toistuvasti", tutkimuksessa sanotaan.

Tässäkin on tosin tutkimuksen mukaan havaittavissa eroja.

"Vasemmistolaisessa aineistossa haastetaan väkivallan moraalinen oikeutus useammin kuin äärioikeistomateriaalissa, jossa väkivaltaa vastustava puhe keskittyy lähinnä kyseenalaistamaan väkivallantekojen taktista hyödyllisyyttä", tutkimuksessa kirjoitetaan.

Fasismin ja äärioikeiston kriittisen tarkastelun ohella vasemmistolaisissa kirjoituksissa on myös muun muassa kommentoitu Turkin valtionjohtoa ja sen politiikkaa kielteiseen sävyyn sekä syytetty poliisia äärioikeiston suojelemisesta ja suosimisesta suhteessa vasemmistolaisiin toimijoihin.

Myös fasistisiin toimijoihin kohdistuvaa voimankäyttöä pidetään osassa aineistossa toisinaan välttämättömyytenä.

Tutkimuksessa on tarkasteltu muun muassa Hommaforumin, Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen, Ylilaudan, Takku.netin ja Punk in Finlandin keskusteluita. Tarkastelu on tehty toissa vuoden maaliskuun ja viime vuoden kesäkuun välisellä ajanjaksolla.

Tutkimus huomauttaa, että esimerkiksi jonkin poliittisen näkemyksen tai verkkoalustan mainitseminen ei tarkoita, että sitä pidettäisiin tutkimuksessa ääriajatteluna.

"Suomenkielisessä verkkoympäristössä on hyvin vähän sellaisia avoimia sivustoja ja keskustelualustoja, jotka olisivat kokonaisuudessaan ekstremistisiä. Sen sijaan tässä tutkitun kaltaista ja kaikkien luettavissa olevaa keskustelua käydään pääasiassa yleisluontoisemmilla sivustoilla, jotka sisältävät hyvin moninaista keskustelua laajasta kirjosta eri aiheita", tutkimuksessa sanotaan.

Lue lisää

Vihapuhe ärsyttää suomalaisia naisia, miehiä kiukuttaa Suomen kiltteys EU-asioissa

Puolueet: Vihapuhe vähentänyt osalla halua asettua ehdolle kuntavaaleissa – naiset kohteina miehiä useammin

Eduskunta ei voi lyödä Ano Turtiaista edes höyhenellä – vapaalla ajallaan kansanedustaja voi lorotella miten pöljiä tahansa

Yle uutiset: Voisiko asiantonta nettikäyttäytymistä hillitä lailla? Yli puolet Lounais-Suomen kansanedustajista uskoo niin