Näistä tuotteista voit saada koronaviruksen kaupassa, selviää tuoreesta tutkimuksesta – leivonnaisissa virukset eivät viihtyneet
Britannian ruokaturvallisuusviraston tilaamassa tutkimuksessa elävää koronavirusta siveltiin eri tuotteiden pinnalle.
Karkeapintaisissa kasviksissa, esimerkiksi parsakaalissa, koronavirus näytti säilyvän pitkään, jopa viisi päivää. Kuva: Timo FilpusKoronavirus tarttuu pääasiassa ilmassa leijuvien pisaroiden välityksellä. Toinen harvinaisempi reitti on kosketus. Käytännössä se tarkoittaa sormiin tarttuneen viruksen siirtämistä suuhun, nenään tai silmiin.
Arkielämässä lähteenä voi olla esimerkiksi ruokakaupassa muiden koskettelema hedelmä tai muu tuote. Millainen riski tämä on, sitä selvitettiin Food Standards Agencyn eli Britannian ruokaturvallisuusviraston tilaamassa tutkimuksessa.
Tutkimuksessa siveltiin elävää koronavirusta eri tuotteiden pinnalle. Virusymppi pyrittiin säätämään samalle tasolle kuin koronanäpeistä siirtyvän annos. Testattavia tuotteita olivat vihannekset, hedelmät, juomapullot ja -tölkit, kartonkipakkaukset ja leivonnaiset. Viruksen säilymistä seurattiin laboratoriotestein.
Useimmiten virusten määrä laski reilusti vuorokauden kuluessa ympistä.
Karkeapintaisissa kasviksissa, esimerkiksi parsakaalissa, koronavirus näytti säilyvän pitkään, jopa viisi päivää. Omenoiden pinnalta virukset katosivat minuuteissa tai tunneissa. Sen katsottiin johtuvan omenoiden luonnollisista kemikaaleista, jotka hävittivät viruksen. Paprikoissa koronavirus säilyi kauan, jopa viikon.
”Leivonnaisissa kuten voisarvissa ehkä vähän yllättäen virus ei viihtynyt vaan hävisi tunneissa.”
Muovissa kuten juomapulloissa virusta oli todettavissa viikon ajan, alumiinitölkkien pinnalla vain tunteja. Mehupakkausten pahvissa taudinaiheuttaja näytti säilyvän päiviä. Leivonnaisissa kuten voisarvissa virus ei viihtynyt vaan hävisi tunneissa, mikä on ehkä vähän yllättävää.
Testattuihin tuotteisiin kuuluivat myös juusto ja kinkku. Niitä ei tosin kaupassa sormin käsitellä, kotioloissa kyllä. Juustossa ja kinkussa oleva valkuainen ja rasva ilmeisesti auttavat virusta pysymään hengissä päiviä.
Vaikka käytännössä riski saada koronavirusta sormiinsa kaupassa tai kotona kaupan tuotteista on vähäinen, hyvä periaate on pestä kädet aina kotiin tullessa.
Tuoreina syötävät ostetut tuotteet on myös viisasta pestä muutenkin eikä vain koronavirusriskin takia. On myös huomaavaista muita kohtaan olla puristelematta jokaista tomaattia tai hedelmää parhaita omaan pussiin valitessaan.
Lähde: Food Standards Agency
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





