Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

"Kuivaruoka ylläpitää matala-asteista tulehdustilaa" – raakaruokinnan riskeistä varoitellaan, mutta prosessoimaton ravinto voi myös suojata koiraa sairauksilta

Raakaruokinta on suosittua, mutta sen ekologisuus ja terveellisyys herättävät kysymyksiä. Raakaruoka näyttää esimerkiksi vähentävän allergisten iho-oireiden riskiä.
Kuivamuonassa on usein enemmän hiilihydraattia kuin mitä koira itse ravinnossaan suosisi. Lihakaan ei tarjoa kaikkea. Eläinlääkärit törmäävät toisinaan tapauksiin, joissa koirille on annettu vain lihaa. "Se on täysi katastrofi", sanoo Anna Hielm-Björkmania.
Kuivamuonassa on usein enemmän hiilihydraattia kuin mitä koira itse ravinnossaan suosisi. Lihakaan ei tarjoa kaikkea. Eläinlääkärit törmäävät toisinaan tapauksiin, joissa koirille on annettu vain lihaa. "Se on täysi katastrofi", sanoo Anna Hielm-Björkmania. Kuva: Kari Salonen

Sen näkee jo jokaisen isomman ruokakaupan lemmikkiosastolla: koiran kupintäyte tulee yhä useammin pakkasesta.

Ihmisen parhaalle ystävälle mikään ei tunnu olevan kyllin hyvää. Koirille myydään jopa paistia ja fileetä.

Kotieläinravitsemuksen tutkijatohtori Siru Salin ei pidä suuntauksesta, jossa lemmikeille syötetään vain ”parhaita paloja”.

Se ei ole kestävän kehityksen mukaista, hän painottaa. ”Eiväthän koirat kesyyntyessäänkään ole niin syöneet. Hukkapuolelta pitäisi löytää koirien tulevaisuuden ravinto.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Esimerkiksi sisäelimet sen sijaan jäävät ihmisiltä usein syömättä, joten ne sopivat lemmikkien ruokintaan.

Nappulat ovat yhä suosituin tapa taata koiran päivittäinen ravinnonsaanti.
Nappulat ovat yhä suosituin tapa taata koiran päivittäinen ravinnonsaanti. Kuva: Kari Salonen

Salinin tavoitteena on saada hyötykäyttöä raaka-aineelle, jota nykyihminen käyttää tuskin lainkaan: verelle. Aiemmin siitä kokattiin veripalttua, mutta nykyisin valtaosa menee hukkaan.

Hän tekee parhaillaan pilottitutkimusta Helsingin yliopistossa yhteistyössä Snellmanin Lihanjalostus Oy:n kanssa. Siinä koirien saamasta eläinproteiinista osa korvataan verellä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kokeessa tutkitaan veren vaikutusta ravintoaineiden sulavuuteen sekä lisäksi kevyen kypsennyksen merkitystä. Oletuksena on, että kevyen kypsennyksen vaikutus sulavuuteen on vähäinen. Sen sijaan uskotaan, että eri ruokien väliltä löydetään eroja vaikutuksessa suoliston mikrobeihin.

Kuva: Timo Filpus

Raakaravinnon hyötyjä kuulee toisinaan perusteltavan luonnollisuudella: syöhän susikin lihaa! Koira vain ei ole susi, vaan ihmisen kanssa yhteis­eloon sopeutunut sekasyöjä.

Suomessa on kuitenkin viime vuosina saatu viitteitä siitä, että raakaravinnolla voi olla koiran terveydelle hyötyä. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan alle puolivuotiaille pennuille annettu raakaruoka näyttää vähentävän allergisten ja atooppisten iho-oireiden riskiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että raakaruoka saattaa vähentää pennun riskiä sairastua myöhemmällä iällä tulehdukselliseen suolistosairauteen. Molemmissa tulokset perustuivat koiranomistajille tehtyyn ruokintakyselyyn.

Tutkimukset käynnistänyttä eläinlääkäri ja dosentti Anna Hielm-Björkmania kiinnosti, miksi hän törmäsi potilastyössään jatkuvasti samoihin ongelmiin. Allergiat olivat koirilla yleisiä, samoin erilaiset tulehdukset. Niillä oli myös ikävä taipumus uusia. Oireiden hoidon sijaan Hielm-Björkman halusi selvittää ongelmien syyn.

Hän perusti DogRisk-tutkimusryhmän, johon kuuluu nykyisin kahdeksan tutkijaa. Poikkitieteellinen ryhmä pyrkii löytämään syy-yhteyksiä ravinnon ja sairauksien välillä.

Tähän mennessä tulokset eivät ole mairitelleet kuivamuonaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kuivaruuan käsittely on vaivalloinen prosessi elimistölle ja ylläpitää matala-asteista tulehdustilaa”, hän sanoo.

Kyselytutkimukset ovat kuitenkin eri asia kuin oikeat ruokintakokeet, joita on tehty maailmanlaajuisestikin toistaiseksi niukalti. Meneillään olevan veritutkimuksen lisäksi DogRisk-ryhmällä on oma tutkimus, jossa selvitetään kahden eri ruokavalion vaikutuksia esimerkiksi koirien suoliston bakteeriflooraan.

Lapinkoira Loimu innostui raaoista luista kuvauksissa kenties liikaakin: se oksensi myöhemmin kookkaita luunsiruja.
Lapinkoira Loimu innostui raaoista luista kuvauksissa kenties liikaakin: se oksensi myöhemmin kookkaita luunsiruja. Kuva: Kari Salonen

Entä raakaruuan turvallisuus? Ruokavirasto, tuolloinen Evira, tutki vuonna 2018 lemmikkien pakasteraakaruokia. Tuolloin useasta näytteestä löydettiin moniresistenttejä bakteereja. Kaikki valmistajat ilmoittivat käyttävänsä kotimaisia raaka-aineita.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on linjannut, että raakaruoka sisältää muita lemmikinruokia todennäköisemmin taudinaiheuttajia.

MT haastatteli tämän jutun yhteydessä neospora-tartunnan saaneen koiran omistajaa.

Hielm-Björkmanin mukaan neospora-tapaukset ovat erittäin harvinaisia. Hänen omat koiransa syövät lähes pelkästään raakaa täysravintoa, eritoten lammasta.

”Kun eläimet ovat syöneet vihreää, ravinnossa on enemmän omega 3 -rasvahappoja, terveellisempiä vitamiineja ja kivennäisiä.”

Myöskään Salin ei näe raakaruuassa isoa riskiä, jos koira on terve ja ruuan hygieniasta huolehditaan.

”Suomalaiset tuotteet ovat laadukkaita, raakaruuan valmistajat vastuuntuntoisia ja raaka-aineiden patogeeneja tutkitaan paljon.”

Sairaiden, pentujen ja vanhojen eläinten kohdalla hän olisi varovaisempi. Omille koirilleen Salin on antanut lihaa ja muuta prosessoimatonta ruokaa jo kymmenen vuotta, mutta yleensä hän kypsentää ruuan. Lisäksi koirat saavat kypsennettyä kaurapuuroa ja kuitulisiä.

”Myös koiran suolistomikrobit pitävät kuiduista, mutta kuidut puuttuvat osasta raakaruokia.”

Yksi puhuttanut kysymys on taudinaiheuttajien tarttuminen ihmisiin. Asiaa on selvitetty hiljattain kahdessa, kymmeniä maita käsittäneessä kyselytutkimuksessa. Niiden perusteella riski on hyvin pieni.

Mutta kuinka moni tutkituttaa vatsaoireiden ilmettyä koiralleen syöttämänsä ruuan, Salin kysyy.

”Jokainen ymmärtää, että kypsentämättömän ruuan käsittelyyn sisältyy riski. Jääkaappiin laitettu raakaruoka pitää käyttää muutaman päivän sisällä.”

Mutta onko lihan tai muiden ruhonosien todella oltava raakoja, jotta niistä olisi hyötyä?

”On asioita, jotka puhuvat sen puolesta. Proteiinit eivät jähmety ja vitamiinit hajoa väärällä tavalla”, Hielm-Björkman pohtii. ”Pitää muistaa, että maapallolla on miljoonia lajeja ja alle kymmenen, jotka syövät keitettyä ruokaa.”

Kypsennyksen vaikutus koiran terveyteen on kuitenkin vielä tutkimuksen kohteena. Jos taudinaiheuttajat huolettavat, kypsennyksellä saa mielenrauhaa ja ruoka sulaa nykytiedon valossa koiran elimistössä hyvin.

Lue lisää:

Jo joka neljäs koiranomistaja käyttää raakaruokaa osana lemmikkinsä ravitsemusta – Pietarsaaresta nousi alan markkinajohtaja, jonka menestyksen taustalla vaikuttaa kotimaisessa maataloudessa tehty työ