No nyt on melkoinen kaskinauris ‒ perinnekasvi nauttii viileästä ja kosteasta säästä
Kaskinauriit säilyvät talven ajan hyvin kellarissa. Perinteinen keino on lannoittaa ne tuhkalla.Mika Marttilan kaskinauriit kasvoivat tänä kesänä melkoisiksi möhkäleiksi: yhden nauriin paino nousi jopa 1,36 kiloon.
Kaskinauriille suositellaan yhä nimensä mukaisesti tuhkalannoitusta. Marttila lannoittikin nauriinsa kylvön yhteydessä tuhkalla ja hän kulottaa peltojaan muutenkin säännöllisesti.
Lisäksi Marttila käytti viljelmällään Savukosken Martilla palanutta naudanlantaa.
”Nauriit kasvoivat iänikuisessa vanhassa pottumaassa. Kylvin ne toukokuun lopussa.”
Tämä oli Marttilan toinen naurissato, sillä hän sai ensimmäiset siemenensä sukulaiselta viime vuonna. Silloin nauriiden koko jäi vaatimattomammaksi.
”Harvensin nauriita aivan normaalisti, pienempiä pois niin on hyvin tilaa kasvaa.”
Marttilan serkku oli istuttanut kellarissa säilötyt nauriit maahan ja kerännyt siemenet niistä toisella kasvukaudella. Marttila suunnittelee toimivansa tänä vuonna itse samoin.
Kaskinauriiden keskikoko on yleensä sadoista grammoista puoleen kiloon. Suomen Jättikasviyhdistyksen sivuilta löytyvän tiedon mukaan nauriin Suomen ennätys on 1,92 kiloa, nauris ei kuitenkaan ole yhdistyksen kilpalaji.
Kaalin ja nauriin risteymästä syntynyt lanttu on naurista huomattavasti suurikasvuisempi. Suomen suurin lanttu on Jättikasviyhdistyksen mukaan kasvanut 26,48 kilon painoiseksi.
Nauriit ovat muiden ristikukkaisten tavoin melko herkkiä erilaisille hyönteisvaurioille. Suojaamiseksi suositellaan hyönteisverkkoa, mutta Marttilan nauriit kasvoivat ilman.
”Samalla kasvimaalla on toki sipulia ja valkosipulia, joten ehkä ne vähän suojaavat.”
Alkukesä oli Koillis-Lapissa melko viileä ja kuiva. Marttila kasteli nauriitaan samalla kuin viereisiä mansikoita, mutta ”vähäisellä kastelulla meni”.
Heinäkuusta eteenpäin vettä saatiin Pohjois-Suomeen paljon. Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisten puutarha-asiantuntija Riitta Peräinen kertoo, että nauris nauttii viileästä ja kosteasta.
”Varhaisnauriita kasvatetaan yleensä pienellä taimivälillä ja ne syödään melko pieninä. Kaskinauriin voi antaa kasvaa pitkälle syksyyn ja pitkät taimivälit antavat sille tilaa ja ravinteita kasvuun.”
Kaskinauriit maistuvat Marttilalle tuoreeltaan, mutta hän käyttää niitä myös patoihin. Makua hän kuvailee ”makeaksi ja hyväksi”.
Monilla onkin lapsuudesta makumuistoja makeasta naurispuurosta tai uunissa haudutetusta nauriista.
Kaskinauris on yksi Suomen vanhimmista viljelykasveista, joka tuottaa hyvää satoa myös aivan Pohjois-Suomessa. Viljelykasvi on tunnettu Euroopassa jo 4 000 vuotta.
Syksyllä kaskinauriit voi säilöä kellariin, jossa ne säilyvät hyvin korkeintaan viidessä asteessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








