Ruoka nosteessa matkamessuilla – ruokatarjonta painaa matkakohteiden valinnassa
Ruoka näkyy aiempaa enemmän perjantaina Helsingissä yleisölle avautuvilla matkamessuilla.
Nauvolainen Margot Wikström on tuonut matkamessuille valmistamiaan saskatoonhilloa ja tyrnimarmeladia. Kuva: Sari GustafssonMessujen teettämän tutkimuksen mukaan ruokatarjonnan perusteella matkakohteen valitsee noin 27 prosenttia kotimaanmatkalle suuntaavista ja joka kolmas ulkomaille matkaavista.
Kotimaan matkakohteita suosittelee ruokatarjonnan perusteella 29 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Ruokakohteina tutkimuksessa nousivat esille Helsinki, Tampere, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Naantali, Rovaniemi ja Porvoo.
Yksi ruokamatkailun edistäjistä on Suomen Saaristo -osasto, jonka valttina ovat saariston maut.
"Meillä on jokaisena messupäivänä varattuna noin 600 annosta kalasoppaa. Se on jo perinne ja vetää ihmisiä osastolle", kertoo Turun Saariston matkailupäällikkö Niclas Gestranius.
Saaristo tunnetaan nykyisin myös artesaaniherkuistaan. Nauvolainen marjanviljelijä Margot Wikström lähti vuonna 2012 hakemaan marjatuotteiden jatkojalostamiseen oppia Ruotsin puolelta sikäläisestä Mathantverk-hankkeesta.
"Saaristossa kaikki on pienimuotoista. Saimme hankkeen ja Mathantverk-koulutuksen, jonka tuloksena syntyneitä tuotteita on nyt messuilla mukana", Wikström sanoo.
Hänen oman tilansa lippulaiva on saskatoon-marja.
"Googlailin, mitä saskatoonin alkuperäisillä viljelyalueilla Kanadassa siitä on kehitetty. Ilmeni, että melkein kaikilla tiloilla on oma piirakkansa. Sellaisen mekin sitten kehitimme paikallisen pitokokin kanssa ja nyt sitä tarjoillaan meillä vieraileville ryhmille", Wikström kertoo.
Tämänkertaisilla matkamessuilla on mukana 921 näytteilleasettajaa 86 eri maasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
