Maustetun ruuan himo vauhditti aikanaan maailmankauppaa – suomalaisetkin ovat löytäneet tällä vuosituhannella uusia suosikkimausteita
Suomalaisten maustemaku on monipuolistunut ja tulistunut vuosikymmenten varrella.
Tällä vuosituhannella suosiota ovat lisänneet erityisesti tuliset maut. Kuva: Barbara Rosner / PixabayJos haukkaa lounaaksi karjalanpaistia ja korvapuustin, tulee ohimennen syöneeksi myös suolaa, pippuria, kanelia ja kardemummaa. Maailmankaupan ansiosta mausteita saadaan myös tänne Pohjolan perukoille.
Itse asiassa mausteet liittyvät olennaisesti maailmankaupan kehittymiseen. Mausteet ovat toki taittaneet matkaa jo ennen ajanlaskun alkua, sillä ne olivat kevyitä ja hyvin säilyviä ja siksi helppoja kuljettaa.
Maustekaupan ja maailmankaupan rattaat lähtivät liikkeelle aiempaa isommalla vaihteella vuonna 1498, kun portugalilainen tutkimusmatkailija Vasco da Gama matkasi Euroopasta Intiaan meriteitse. Yksi matkan syistä oli Portugalin halu solmia kauppasuhteita suoraan intialaisten kanssa.
Aasiassa mausteet olivat itsestäänselvä osa ruokaa, mutta Euroopassa ne toivat appeeseen arvokasta lisämakua. Mausteiden käyttö olikin pitkään merkki statuksesta.
Suomessa mausteiksi riittivät pitkään suola ja pippuri, mutta viime vuosikymmeninä ne ovat saaneet paljon kilpailijoita.
Mauste-Sallinen on naantalilainen perheyritys, joka on toiminut 61 vuotta. Suomalaisten maustemaku on sinä aikana paitsi monipuolistunut ja muuttunut tulisemmaksi, kertoo Mauste-Sallisen myyntijohtaja Minna Heinonen.
”Ensimmäiset tuotteemme olivat maustepippuri ja lasiputkeen pakatut kardemumman siemenet, mutta nyt valikoimassa on yli 70 maustetta ja maustesekoitusta.”
Kun matkoilla tutustutaan uusiin makuihin ja kotona katsotaan ruokaohjelmia, kotikokit innostuvat itsekin kokeilemaan uutta, Mauste-Sallisen talouspäällikkö Markus Kauppila pohtii.
”Tiivistetysti voisi sanoa, että etenkin nuoret ovat hyvin kokeilunhaluisia ja innovatiivisia, ja kokeiltavahan ei heti lopu.”
Tututkin mausteet saavat nykyään uusia käyttötarkoituksia. Esimerkiksi leivonnasta tutut kaneli ja kardemumma ja jopa suklaa ovat alkaneet vallata alaa myös lämpimien ruokien maustamisessa. Heinonen nostaa esille myös rosépippurin, joka sopii yhtä lailla pihvin kuin jäätelön päälle.
Tällä vuosituhannella suosiota ovat lisänneet erityisesti tuliset maut ja inkivääri. Esimerkiksi tacomausteiden nykyistä menekkiä olisi ollut vaikea kuvitella vielä parikymmentä vuotta sitten.
Juustokuminasta on tullut monen luottomauste, vaikka sen vahva tuoksu saattaakin vaatia käyttäjältään hieman totuttelua, pohtii Mauste-Sallisen tuotekehitys- ja laadunvalvoja Mika Pajuvesa.
Hänen mukaansa suomalaiset suosivat valmiita maustesekoituksia, sillä ne helpottavat arjen ruuanlaittoa. Mauste-Sallisella maustesekoituksia ei tehdä vain yhtä tiettyä ruokalajia varten, vaan tarkoituksena on vinkata, mihin maustetta voi käyttää. Lopulta vain mielikuvitus on maustamisessa rajana.
”Tietenkin maustevalinnat ovat ihmistyypistä kiinni. Osa on kiinnostunut yhdistelemään mausteensa itse”, Pajuvesa lisää.
Erästä tunnettua maustesekoitusta, currya, luullaan toisinaan edelleen kasviksi. ”Mekin sekoitamme currymme itse, joten sillä on omanlaisensa maku verrattuna muihin currysekoituksiin.”
Lähteenä käytetty myös: How spices changed the ancient world (BBC, 6.2.2020)
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




