pirteät punaiset
Poimi puolukka ja karpalo
täysin kypsänä, jotta väri säilyy kauniin punaisena.
Marjat kannattaa säilöä
ilman sokerilisää, koska niitä käytetään sekä suolaisten
että makeiden ruokien
raaka-aineena ja lisäkkeenä.
Voit keittää myöhemmin
talvella survoksesta hillosokerilla hilloa, jos kaipaat
kiinteää ja makeaa hilloa.
Pakasta kokonaisia marjoja koristeiksi ruokiin ja
leivonnaisiin.
Kypsissä puolukoissa on
yhtä paljon sokeria kuin
mustikassa, mutta se peittyy happoisuuden alle.
Pirteän maun lisäksi puolukka sisältää tärkeitä rasvahappoja kuten linolihappoa, runsaasti mangaania, ravintokuitua sekä flavonoideja. Vitamiineista
puolukassa on E-vitamiinia,
C-vitamiinia puolestaan vähiten kaikista luonnonmarjoista.
Karpalo on hyvä C-vitamiinin lähde. Kovakuorisessa marjassa on myös kuitua runsaasti.
Puolukan tavoin karpalo
sisältää säilymistä edistävää bentsoehappoa.
Syyskarpaloissa on
hyytelöitymistä edistävää
pektiiniä, joten niistä voi
valmistaa helposti mainiota hyytelöä ja marmeladia.
Karpaloita voi poimia myös
keväällä. Silloin marjan sokeripitoisuus on suurentunut ja
happamuus on vähentynyt.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
