Seijanhovissa viljellään ja muistellaan entisiä kotipeltoja
Useimmilla maaseudun pienessä hoivakodissa asuvilla mielenterveyskuntoutujilla on agraaritaustaa.
Seijanhovin hoivakodin asukkaat Seppo (vas.) ja Kati (oik.) ovat innostuneet kotitarveviljelystä, kuten myös lähihoitaja Maaret Tarvonen (2. vas.) ja hoivakodin johtaja Tiina Jurvanen. Kuva: Petteri KivimäkiKangasniemellä sijaitsevassa palvelukoti Seijanhovissa on tänä vuonna innostuttu kotitarveviljelystä.
”Ajatus lähti siitä, että kun meidän asiakkaamme ovat pääosin maaseudulta kotoisin ja tottuneet saamaan ravintoa omasta maasta, niin miksi sitä ei tarjottaisi heille täällä?” kertoo lähihoitaja Maaret Tarvonen.
”Aluksi tehtiin pihalle kasvulavat. Siihen kannettiin mullat ja sitten kylvettiin. Kaikki tämä on tehty yhdessä asukkaiden kanssa”, Tarvonen kertoo.
”Vastaanotto on ollut hyvä tämän tyyppiseen kokeiluun. Asukkaamme ovat myöskin innostuneet muistelemaan aikaisempia kokemuksiaan viljelyn parissa”, Kangasniemen Palvelukoti Ky:n johtaja Tiina Jurvanen sanoo.
Seijanhovissa asuville mielenterveyskuntoutujille aistikokemukset ovat mielenkiintoisia.
”Nyt kun meillä on ollut omia viljelyksiä, kaikkea kiinnostavaa hipelöitävää löytyy heti etupihalta. Esimerkiksi kesäkurpitsan lehti on karvas, ja tekee siitä aistikokemuksena mielenkiintoisen”, Tarvonen avaa
Useimmilla asukkailla on itsellään agraaritaustaa, mikä lisää entisestään mielenkiintoa viljeltyihin kasveihin.
”Oikeastaan kaikilla täällä asuvilla on jokin peltotilkku ollut lähtökohtaisesti ainakin lapsuudenkodissa. Entisiä maanviljelijöitä ja maatalon isäntiä on ollut ja on asukkaina täällä”, hoivakodin johtaja Jurvanen kertoo.
”Monien taustassa on kova työ ollut lähtökohtaisesti se ainut asia, jonka kautta on saanut arvostusta. Että niitä kivisiä peltoja on jaksanut raivata ja viljellä.”
Parhaiten satoa tuottivat tänä vuonna sipuli ja herne.
”Myös salaatti kasvoi hyvin. Sitä täällä syötiin kovastikin”, Tarvonen toteaa.
Tilli ja persilja sen sijaan kärsivät hieman voimanpuutteesta.
”Kesäkurpitsasta saimme ainesosat kolmeen kesäkurpitsakeittoon, ja käytimme sitä salaatissakin.”
Lisäksi viljelyssä on ollut nättiä ja tuoksuvaa mäkimeiramia.
Syksyn tullen palvelukodin takapihalle on ilmaantunut myös marjapensaita. Ensi kevääksi suunnitteilla on oma mansikkamaa.
Seijanhovissa aiotaan elää vihreän kasvun äärellä lähitulevaisuudessakin. Ensi kevään laajennussuunnitelmat kattavat jo oman yrttipenkkinsä.
”Jo tänä vuonna testasimme ruohosipulia”, Tarvonen sanoo.
Kaikki hoivakodissa syötävä ruoka tehdään itse, ja suurimmilta osin raaka-aineet tulevat läheltä. Perunat tulevat lähituottajien pelloista ja lihaa saadaan paikalliselta Roinilan lihatilalta.
”Kahtena viime keväänä meillä on haudottu tipujakin. Viime keväänä kuoriutui 14 tipua, ja se on asukkaille ja hoitajille aina iso juttu”, Tarvonen kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
