Lääkärin palsta: USA:n 2020 presidentinvaalien jälkeisinä päivinä sydäninfarktien määrä nousi lähes puolella

Kokemus kertoo, että järkytys, jännitys tai stressi voivat laukaista sydänkohtauksen ja aiheuttaa jopa infarktin. Esimerkiksi Saksan vuoden 2006 jalkapallon MM-kisoja seuranneilla oli sydäninfarkteja ja rytmihäiriöitä kaksi kertaa enemmän kuin muulla väestöllä. Samoin Oulussa vuonna 2015 tehty väitöskirjatutkimus osoitti Oulun Kärppien pudotuspeleissä faneilla ottelujännityksen aiheuttamia verenpaine- ja sykemuutoksia. Näin siis intohimoisesti lajiin suhtautuvilla kannattajilla.
Mutta voisiko politiikkaankin liittyä yhtä voimakasta jännitystä ja stressiä? Amerikan lääkärilehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ainakin presidentinvaaleihin voi.
Yhdysvaltain presidentin vaaleissa jo vuonna 2016 todettiin kansakunnan tulevaisuutta koskevan huolen aiheuttavan stressiä. Tämä näkyi vaalien aikana lisääntyneissä sydänkohtauksissa silloisen suppean tutkimuksen mukaan.
Tutkimus toistettiin laajempana yli kuuden miljoonan ihmisen seurantana vuoden 2020 vaalien yhteydessä. Kyselyissä oli todettu, että jopa 66 prosenttia väestä koki stressiä vaaleista riippumatta puoluekannasta. Kenties osasyynä oli toisena ehdokkaana ollut ristiriitainen istuva presidentti Donald Trump.
Sairaalakäyntien seuranta osoitti, että sydänongelmien takia apua haki heti vaalien jälkeen melkein viidennes enemmän potilaita kuin ennen vaaleja. Todettuja sydäninfarkteja oli peräti 42 prosenttia enemmän viitenä vaalien jälkeisenä päivänä verrattuna päiviin kaksi viikkoa aikaisemmin. Aivohalvauksissa ei eroa ollut.
Ehkä näissä vaaleissa jatkuvat epäselvyydet äänten laskennassa ja väitteet väärennetyistä tuloksista lisäsivät jännitystä tavallista enemmän.
Suomalaisten sydänongelmista politiikkaan liittyen ei liene tutkimuksia. Vaikea on kuvitella, että Tarja Halosen ja Sauli Niinistön kaksinkamppailu vuonna 2006 olisi vienyt meikäläisiä sydänongelmien takia sairaalaan. Eikä ainakaan Niinistön voitto jo ensimmäisellä kierroksella vuonna 2018.
Vuodesta 2024 emme voi tietää, mutta tuskin Rehn‒Haavisto‒Marin + mustan hevosen kisakaan suomalaisten stressiä lisää.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
”Vaikea on kuvitella, että Tarja Halosen ja Sauli Niinistön kaksinkamppailu vuonna 2006 olisi vienyt meikäläisiä sydänongelmien takia sairaalaan.”
Osaston luetuimmat
- Ryssäntie kertoo karun tarinan hetkestä, jolloin Suomi vallattiin ja liitettiin Venäjään – ”Näitä paikannimiä on sensuroitu erityisen paljon”2.7.
- Suviseuroissa ja Evankeliumijuhlilla tapahtuu tänä viikonloppuna sellaista, mitä ei ole aiemmin nähty29.6.
- Saara Malinen osti rintamamiestalon yksin: Näin hän selviää vanhan talon yllättävistä ongelmista sisulla30.6.
- Katariina Lehtola tekee laulajan uraa omilla ehdoillaan – ”Koskaan ei ole tullut tilannetta, että pitäisi laittaa vastakkain maaseutu ja musiikki”07:00
- Näetkö ääniä, maistatko sanoja, kuuletko kuvia? – Sinulla voi olla synestesia1.7.
- Jari Väänänen vaalii vanhaa ruukkia Savon sydänmailla - ”Kiinteistömassaa on valtavasti, ja työtä loputtomasti”13:30
- Lääkärin palsta: Optimismi pidentää elinikää – näin paljon lisävuosia myönteinen elämänasenne tuo2.7.