Hinnannousu ajaa sianlihan ylituotantoon Euroopassa
Halventunut rehu ja tuottajahinnan kohoaminen Keski-Euroopassa pitävät sianlihantuotannon ennätyssuurena. Kulutus Euroopassa kuitenkin laskee, jolloin markkinat lisäkiloille täytyisi löytää muualta.Sianlihantuotanto EU-maissa pysyy ennätyssuurena myös ensi vuonna, arvioi Yhdysvaltojen maatalousministeriö Usda. Tuotantoa pitävät yllä Keski-Euroopassa nousseet tuottajahinnat sekä halventunut rehu.
EU:n hintaseurannan mukaan syyskuun alussa sianlihan tuottajahinta ylitti Saksassa 170 euroa sadalta kilolta. Suomessa keskihinta oli vajaat 146 euroa eli kilohinnassa on nyt eroa noin 25 senttiä Suomen ja Saksan välillä. Suomessa on jälleen EU-maiden kaikista heikoin sianlihan hinta. EU:n keskimääräinen tuottajahinta syyskuun alussa oli 164 euroa sadalta kilolta.
Alentunut rehun hinta kannustaa Usdan mukaan nostamaan teuraspainoja. Eurostatin tilastojen mukaan keskimääräiset teuraspainot ovat jo alkaneet nousta tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.
Kuten hinnassa, myös teuraspainossa Suomi kulkee erisuuntaan kuin muu Eurooppa. Gallup Elintarviketiedon mukaan Suomessa lihasian teuraspaino on ollut keskimäärin liki 90 kiloa, lähes 1,6 kiloa vähemmän kuin vuosi sitten. Porsaiden vienti Suomesta on jatkunut markkinan tasapainottamiseksi.
Sianlihan kulutus on vähenemässä EU-maissa, etenkin Saksassa, joka on suurin tuottaja ja markkina-alue. Usdan mukaan vähenemisen taustalla ovat muun muassa terveyssyyt.
Kulutuksen väheneminen pakottaa tuottajat etsimään uusia markkina-alueita. Viime vuosina eurooppalaiset sianlihantuottajat ovat hyötyneet Kiinan lihantuotannon pienenemisestä, kun Kiinan pienet tuottajat ovat lopettaneet. Nyt kuitenkin tuotanto kasvaa Kiinassa ja myös Yhdysvaltojen odotetaan tulevan voimakkaammin Kiinan markkinoille. Lisäksi Venäjän markkinat ovat edelleen suljettuna. Vientikohteita täytyisi löytää muualta, jos tuotantoa mielitään kasvattaa hinnan tippumatta.
Lue markkinakatsaus maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

