Lehmien hönkimää metaania yritetään nyt vähentää mantelilla ‒ aikaisemmin on kokeiltu levää, rapsia, sipulia, oreganoa ja kengurun kakkaa
Mantelintuotannon sivutuote on halpa ja ravinteikas rehu.
Manteliksi kutsuttua siementä suojaa kova endokarppi eli ”kivi”. Sitä taas ympäröi sitkeä mesokarppi, jota peittää karvainen kuori. Kuva: John RichesMerilevää, rapsia, sipulia, oreganoa, jopa kengurunpoikasen kakkaa – monenlaisilla aineilla yritetään vähentää lehmän ruuansulatuksen tuottamaa metaania.
Uudessa-Seelannissa kokeillaan nyt metaanin vähentämistä mantelin kuoria ja ”-kiviä” sisältävän rehun avulla, Dairy Global -verkkosivusto kertoo.
Mantelin tunnetuin tuotantoalue on USA:n Kalifornia, mutta myös esimerkiksi Australiassa on suuria viljelmiä. Esimerkiksi Olam Food Ingredients (OFI) -yrityksellä on yhteensä 12 000 hehtaarin hedelmätarhat Australiassa.
Mantelipuun hedelmä koostuu useasta kerroksesta. Sisimpänä on varsinainen manteli, joka on kovan kuoren, ”kiven”, sisällä.
Ulommat osat jäävät tarpeettomiksi, kun mantelit erotetaan hedelmästä.
Mantelin hedelmän ulompia osia on ennenkin käytetty märehtijöiden rehuna. Ne sisältävät lehmille sopivia hiilihydraatteja ja kuituja. Valkuaista niissä on vähän.
OFI on aloittamassa Uudessa-Seelannissa ruokintakokeen, jossa selvitetään mantelintuotannon sivutuotteiden ravintoarvoa ja metaanivaikutusta. Koerehuun kuuluu myös lisäaine, jonka toivotaan edelleen vähentävän metaanipäästöjä ja tehostavan rehun hyväksikäyttöä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









