Viljan laatu edelleen lupaava, Ruokaviraston tutkima näytemäärä lähestyy tuhatta
Edellisen kerran kevätvehnän keskimääräinen hehtopaino ylitti 82 kiloa vuonna 2006.Ruokaviraston viljan laatuseurannassa on tähän mennessä tutkittu noin 900 näytettä. Vaikka vieläkin on kyse ennakkotiedoista, laatu näyttää hyvältä.
Kevätvehnänäytteistä noin 60 prosenttia on ollut proteiinipitoisuudeltaan vähintään 12,5 prosenttia, sakoluvultaan vähintään 180 ja hehtopainoltaan vähintään 78 kiloa.
Jos laatutavoitteista proteiinipitoisuus lasketaan 11,5 prosenttiin, jopa 80 prosenttia kevätvehnänäytteistä täyttää kriteerit.
Kevätvehnän keskimääräinen hehtopaino on 82,6 kiloa ja syysvehnän 81,9 kiloa. Edellisen kerran kevätvehnän keskimääräinen hehtopaino ylitti 82 kiloa vuonna 2006.
Sakoluvut ovat myös korkeita. 97 prosentissa tutkituista vehnänäytteistä sakoluku on yli 220.
Syysvehnän keskimääräinen proteiinipitoisuus on 11,5 prosenttia ja kevätvehnän 12,7 prosenttia. Vehnän proteiinipitoisuus laski viime vuodesta.
Rukiin tutkituista näytteistä 90 prosenttia on sakoluvultaan yli 120 ja hehtopainoltaan yli 71 kiloa. Rukiin keskimääräinen sakoluku on 213 ja hehtopaino 76,8 kiloa.
Kauran keskimääräinen hehtopaino, 55,3 kiloa, on noin kaksi kiloa viime vuoden erittäin matalaa lukemaa korkeampi.
DON –hometoksiinipitoisuudet ovat tutkituissa kauranäytteissä pysyneet matalina.
Tutkituista rehuohranäytteistä noin 75 prosenttia on hehtopainoltaan vähintään 64 kiloa. Keskimääräinen hehtopaino on 66,2 kiloa. Myös ohralla hehtopaino näyttää tässä vaiheessa nousseen yli kaksi kiloa vuodesta 2021 ja hehtopaino on noin kilon korkeampi kuin pidemmän ajan keskiarvo.
Rehuohran keskimääräinen proteiinipitoisuus on 12,0 ja tärkkelyspitoisuus 59,8 prosenttia. Ohran jyväkoko on suurempi kuin vuonna 2021.
Mallasohran keskimääräinen proteiinipitoisuus on matalampi ja jyväkoko lajittelun perusteella suurempi kuin vuonna 2021. Tässä vaiheessa tutkittujen näytteiden keskimääräinen proteiinipitoisuus on 11,4 prosenttia ja lajittelutulos 92,8 prosenttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










