Tilan koko moninkertaistui vuosikymmenessä
ÄHTÄRI (MT)
Sulkavan tilalla Ähtärin Vääräkoskella tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2004. Tuolloin Ville-Veikko ja Iira Sulkavalla oli hoteissaan sata lihanautaa.
Kaksi uutta kylmäpihattoa valmistui vuonna 2012, ja niissä käyskentelee nykyään tuhatpäinen karja.
”Ensimmäinen laajennus tehtiin heti vuonna 2005. Tilakoon kasvatus itsessään ei ollut tavoitteena, mutta meille on tullut vuosien saatossa jatkuvasti lisää peltoa viljelykseen. Emme halunneet tuottaa pelloilla muuta kuin rehua naudoille, joten laajennus alkoi näyttää järkevältä”, Ville-Veikko Sulkava kertoo.
”Kun viimeisintä laajennusta alettiin suunnitella, ei ajateltu ihan tällaista eläinmäärää. Kokonaisuuden kannalta tuhat eläintä kuitenkin osoittautui sopivaksi”, Iira Sulkava toteaa.
Suuren laajennuksen myötä työtavat ovat muuttuneet merkittävästi.
”On käynyt niin, että maatalous on muuntunut yritystoiminnan hallinnaksi. Organisaation pyörittäminen hakee vielä osittain muotoaan tilanteessa, jossa meillä on nyt ulkopuolista työvoimaa”, Ville-Veikko Sulkava kertoo.
”Kun yrittäjän saappaisiin astuu, homma vie mennessään. Emme sulje pois mahdollisuutta, että toiminta laajenee tulevaisuudessa entisestään.”
Ähtärin maataloustuottajat tekevät alueella hyvää yhteistyötä.
”Asioista puhutaan suoraan ja apua tarjotaan. Alueen muista tuottajista on ollut ratkaisevasti apua meille”, Iira Sulkava sanoo.
Eläinten määrän kasvusta huolimatta nautojen olot eivät ole tilalla heikentyneet.
”Eläinten hyvinvointi ja hyvä taloudellinen tulos kulkevat alalla käsi kädessä, sillä tuottava eläin voi hyvin. Tämä on itsestäänselvyys, mutta joiltakin osin vaikea toteuttaa”, Ville-Veikko Sulkava pohtii.
Hyvä ja vastuullinen eläintenpito vaatii eläinsilmän harjaantumista, työtä ja ahkeruutta.
”Ei ole olemassa yksittäistä asiaa, vaan kokonaisuus ratkaisee. Perusasiat pitää hoitaa kunnolla. Kun huolehditaan eläinten terveydestä ja oikeanlaisista elinolosuhteista, ja kun ruokinta on kohdillaan, kokonaisuus alkaa olla hallinnassa”, summaa Iira Sulkava.
Sulkavat osallistuivat Maaseudun tulevaisuuden tekijä 2013 -kisaan viime kesänä nuorkauppakamarissa vaikuttavan tutun pyynnöstä.
”Emme olleet itse aloitteellisia, mutta aloimme pyynnöstä harkita asiaa. Tulimme siihen tulokseen, että kilpailun kautta pystymme tuomaan hyvin julki niitä asioita, joita pidämme tärkeinä, kuten yritystoiminnan kannattavuuden ja eläinten hyvinvoinnin yhdistämistä”, Iira taustoittaa.
Elintarvikkeiden alkuperään liittyvät kysymykset kiinnostavat kuluttajia, ja Sulkavat haluavat kantaa oman kortensa kekoon, jotta läpinäkyvyys toteutuisi.
”Olen työskennellyt alalla vuodesta 1998 lähtien ja sinä aikana maatalouden arvostus on noussut hurjasti. Nykyään ihmiset haluavat tietää, mistä ruoka on peräisin, ja siinä meidän tuottajien on oltava hereillä. Arvostus syntyy luottamuksen kautta”, Ville-Veikko kommentoi.
JUKKA KOIVULA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
