
Suomalainen söi viime vuonna noin neljä munaa viikossa mutta silti munia riitti vientiin yllin kyllin
Suomesta vietiin viime vuonna kananmunia pääasiassa Tanskaan, Ruotsiin, Latviaan ja Norjaan. Vientihinta oli keskimäärin 1,84 euroa kilolta.
Viime vuonna kuorimunia ja munatuotteita kulutettiin keskimäärin 11,7 kiloa henkeä kohden. Kuva: Sanne KatainenSuomalaiset söivät viime vuonna keskimäärin 198 kananmunaa henkeä kohden eli vajaat neljä kananmunaa viikossa.
Kuorimunia ja munatuotteita kulutettiin keskimäärin 11,7 kiloa henkeä kohden. Yhteensä kananmunia kulutettiin Suomessa noin 65,9 miljoonaa kiloa, mikä sisältää myös tilakäytön, suoramyynnin ja tuonnin.
Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskus Luken tuoreesta Maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsaus 2025 -julkaisusta.
Kananmunia tuotettiin viime vuonna ennätysmäärä, noin 80 miljoonaa kiloa. Edellisen kerran kananmunantuotanto on ollut näin runsasta vuonna 1987.
Kananmunien tuotannon omavaraisuusaste nousi 121 prosenttiin eli Suomessa munitaan enemmän kuin munia kulutetaan.
Tänä vuonna kananmunien tuotannon arvioidaan edelleen hieman kasvavan ja omavaraisuusasteen pysyvän liki viime vuoden lukemissa, Luken suhdannekatsauksessa todetaan.
Vientihinta oli keskimäärin 1,84 euroa kilolta.
Viime vuonna kananmunia vietiin noin 16 miljoonaa kiloa, mikä on noin viidenneksen edellisvuotta enemmän. Ulkomaille kaupattiin lähinnä kuorimunia.
Vienti suuntautui pääasiassa Tanskaan, Ruotsiin, Latviaan ja Norjaan.
Vientihinta oli keskimäärin 1,84 euroa kilolta. Parhaan vientihinnan sai Tanskasta 1,92 euroa kilolta ja heikoimman Alankomaista 1,49 euroa kilolta.
Vaikka munien omavaraisuusaste ylitti 100 prosenttia, niitä myös tuotiin Suomeen noin kahden miljoonan kilon edestä.
Kananmunien tuottajahinta nousi viime vuonna 2,5 prosenttia ja oli keskimäärin 1,52 euroa kilolta.
Viime vuonna virikehäkkikanaloissa tuotettujen A-luokan kananmunien tuotanto laski 7 prosenttia vuodesta 2023 ja niiden osuus tuotannosta oli 18 prosenttia.
Lattia- ja ulkokanaloissa tuotettujen kananmunien tuotanto sen sijaan lisääntyi 8 prosenttia. Lattiakanaloissa tuotettiin jo 72 prosenttia ja ulkokanaloissa 4 prosenttia kananmunista.
Luomukananmunien tuotanto nousi 10 prosenttia edellisestä vuodesta ja niiden osuus oli 6 prosenttia tuotannosta.
Kokonaisuudessaan kananmunien tuottajahinta nousi viime vuonna 2,5 prosenttia ja oli keskimäärin 1,52 euroa kilolta.
Kananmunia tuottavia tiloja oli viime vuonna yhteensä 200, joista arviolta viisi prosenttia lopettaa tämän vuoden aikana, Luken suhdannekatsaus kertoo.
Yhdellä tilalla keskimäärin olevien kanojen määrän ennakoidaan tänä vuonna nousevan 21 250 lintuun.
Luke: Maa- ja elintarviketalouden suhdannekatsaus 2025 -julkaisu
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




