Anttilan herefordit kertovat kuluttajille lihatilan arjesta
ORIMATTILA (MT)
”Tulehan, iso poika, näytille”, juttelee isäntä Juha Moisander.1 300-kiloinen herefordsonni Nemo nykäisee ohi mennessään isäntää käsivarresta kuin vastatakseen ”joo, joo”.
Orimattilassa sijaitseva tila on yksi noin kolmestasadasta lihatukku Tamminen Oy:n sopimustilasta.
”Kun tekee meidän kanssamme sopimuksen, sitoutuu siihen, että avaa tilansa kuluttajille ja on valmis esittelemään tuotantoaan”, sanoo toimitusjohtaja Pasi Tamminen.
Yhtiö järjestää muun muassa kaupan lihanostajille ja tiedotusvälineiden edustajille retkiä sopimustiloilleen sekä lihanleikkaamoonsa. Yhtiö haluaa kertoa heille ja heidän kauttaan myös kuluttajille, miten lihaa tuotetaan.
”Kovin monella ei ole enää kytköksiä maaseutuun tai maatalouteen. Vastuullisen kuluttajan ja lihanostajan pitäisi tietää, mitä hän ostaa ja miksi”, Tamminen kertoo.
Tammisen lihatukku toi markkinoille muutama vuosi sitten Rotukarjan pihvilihaa -tuoteperheen. Tuotteisiin käytetään ainoastaan liharotuisten nautojen lihaa, joka on peräisin sopimustiloilta.
Tilat sijaitsevat eri puolilla maata Keski-Suomessa ja siitä etelämpänä. Nautoja tiloilla on yhteensä noin 5 500.
Muita rotuja herefordin lisäksi ovat aberdeen angus, charolais, limousin ja simmental.
Rotu sekä lihan tuottaneen tilan tiedot painetaan jokaiseen etikettiin tulostettuina tai tiedon voi hakea tuottaja- tai eränumeron perusteella Tammisen verkkosivuilta.
Pasi Tamminen toivoo, että kuluttajat oppisivat valitsemaan lihaa sen perusteella, mitä siitä aikovat valmistaa.
Hän luottaa siihen, että kuluttajat oppivat, mitä eroa on maito- ja liharotuisen naudan lihalla. Jonain päivänä jopa rotu voi olla valintaperuste.
”Eri lihalaaduissa on eroja kuten viineissä.”
Rotukarjatuotteiden osuus Tammisen liikevaihdosta on 5 prosenttia. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 50 miljoona euroa.
Toimitusjohtajaa huolestuttaa Suomessa tuotetun lihan omavaraisuusasteen lasku. Vielä nyt kaikki Tammisen leikkaama liha on kotimaista. Tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen ja tuonnilla joudutaan paikkaamaan puutteita.
Maksamiaan tuottajahintoja yhtiö ei paljasta. ”Käytämme hinnastoa ja rotukarjan lisä päälle”, Pasi Tamminen tyytyy kertomaan.
Yhtiö uskoo, että ajan kuluessa hinnoittelumalli tuottaa tulosta ja lihantuottajille pystytään maksamaan enemmän.
”Vielä aika ei ole kypsä.”
Tällä hän viittaa myös kuluttajien maksuhalukkuuteen. Tilanne on muuttumassa. Yhä suurempi osa ihmisistä on valmiita maksaan elintarvikkeista enemmän. He ymmärtävät, mitä ongelmia bulkkituotteiden tuottamiseen ja kuluttamiseen liittyy.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
