Suomalaisen tarhaketun liha maistuisi kiinalaisille
Kiinassa vietettiin kesäpäivänseisausta herkutellen koiran- ja kissanlihalla. Kiinalaisia kiinnostaisi myös suomalaisten tarhakettujen liha, mutta lain mukaan ruhoja ei voi tarjota elintarvikkeeksi.
Turkiseläinten rehuja valmistavalta Kalajoen Jäähdyttämöltä on tiedusteltu, mahtaisiko alalla olla kiinnostusta tuottaa ketunlihaa kiinalaisille kuluttajille.
Yrityksen toimitusjohtaja Teemu Sauvulan mielestä ketunlihan vienti on ideana mielenkiintoinen, vaikka toimiin lihan viemiseksi ei ole ryhdytty.
”Turkiseläinten rehuissa käytettävät raaka-aineet ovat laadukkaita, joten myös liha on varmasti syömäkelpoista.”
Sauvula ei ole selvittänyt, mitä viennin mahdollistaminen vaatisi lainsäädännön tasolla.
Suomessa kasvatettiin viime vuoden aikana 2,2 miljoonaa kettua.
Suomen lainsäädäntö ei salli, että kettuja kasvatetaan lihaksi.
”Ketunlihan kasvattaminen elintarvikekäyttöön vaatisi muutoksia lainsäädännössä sekä kasvatuksessa”, toteaa Hanna Laatio Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.
Laatio muistuttaa, että tarhaketut ovat lain mukaan turkiseläimiä. Ne eivät ole elintarviketuotannossa hyödynnettäviä eläimiä kuten esimerkiksi naudat ja hevoset.
Uuden luokittelun lisäksi tarvittaisiin täysin uusi tuotantomuoto teurastamoineen.
”Mikäli lainsäädäntöön haluttaisiin ja saataisiin muutos, voitaisiin miettiä raamit tuotannolle.”
Laatio arvelee, että ruuaksi kasvatettavien kettujen ruokintaa pitäisi muuttaa. Sivutuotelainsäädännön mukaan turkiseläimille saa antaa rehuissa enemmän eläinperäisiä tuotteita kuin elintarvikkeiksi päätyville eläimille.
Mikäli tarhatusta ketusta tehtäisiin elintarvikkeiden raaka-aineeksi kelpaava eläin ja niiden lihaa alettaisiin tuottaa vietäväksi Kiinaan, se vaatisi vientiluvan kohdemaalta.
Viejän tai viejälaitoksen sekä vietävän tuotteen pitää täyttää kohdemaan eli tässä tapauksessa Kiinan vientiehdot. Niiden selvittäminen on viejän vastuulla.
”Jos viennin kohdemaalla ei ole vaatimuksia, pitää noudattaa sekä kansallista että EU:n lainsäädäntöä”, Laatio painottaa.
Tytti Termonen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
