Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Navetan rinnastaminen teollisuuslaitokseen toisi Suomessa lähinnä lisää byrokratiaa

Teollisuuspäästödirektiivi kulkee EU:ssa vielä monen eri portaan kautta ja saattaa muuttua matkalla paljon.
Suomessa nautatilojen vaatimukset ovat jo nyt tiukat.
Suomessa nautatilojen vaatimukset ovat jo nyt tiukat. Kuva: Anne Anttila
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

EU:n ympäristöministerit käsittelevät huomenna sitä, mikä kokoiset kotieläintilat kuuluisivat jatkossa teollisuuspäästödirektiivin piiriin. Nykyisin suurimmat sika- ja siipikarjatilat ovat jo siinä mukana.

Kokorajasta on väännetty kättä tiukasti.

Suurille suomalaistiloille tulossa on lähinnä lisää valvontaa ja raportointia, MTK:n asiantuntija Airi Kulmala kertoo. Meillä tuotantoyksiköiden lupa- ja muut vaatimukset ovat jo ennestään niin tiukat, että muutoksilla ei olisi näillä näkymin juuri vaikutusta tilojen varsinaiseen toimintaan, hän arvioi. Monessa muussa maassa vaikutukset olisivat huomattavasti suuremmat.

Alkuperäinen komission esitys oli, että tarkistettu direktiivi koskisi yli 150 eläinyksikön tiloja. ”En ikinä ole kuullut, että mikään esitys olisi parlamentin maatalousvaliokunnassa tyrmätty niin perusteellisesti”, Kulmala toteaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valmistelun aikana rajaa on nostettu. Viime metreillä puheenjohtajamaa Ruotsi on esittänyt, että direktiiviä sovellettaisiin jatkossa nauta-, sika- ja yhdistelmätiloihin, joiden eläinyksikkömäärä on vähintään 350. Siipikarjatilojen eläinyksikköraja olisi 280.

Lisäksi esitetään poikkeusta sikojen ja nautojen laajaperäiselle tuotannolle. Jos eläinyksiköitä on alle kaksi hehtaaria kohti, tila ei kuuluisi direktiivin piiriin. Kulmalan mukaan vielä on epäselvää, lasketaanko tässä mukaan laidun- vai rehuntuotantohehtaarit.

Kulmala kyseenalaistaa esityksessä sen, että siipikarjatiloilla olisi alempi eläinyksikköraja kuin naudoilla. Hän ei näe sille perusteita.

Ympäristöministeriö tiedotti tänään Suomen toiveen olevan, että kaikkien eläinten eläinyksikkörajat pidettäisiin lähempänä komission alkuperäistä ehdotusta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kotimaan valmistelutyössä tiiviisti mukana ollut Kulmala toteaa, ettei YM hänen arvionsa mukaan ole pyrkimässä takaisin 150 eläinyksikön tasolle, vaan pitää tuoreinta esitystä ylimitoitettuna.

Kulmala kiittelee Suomen valmistelutyötä. Eri sidosryhmiä on kuultu ja informoitu pitkin matkaa, hän kertoo.

Jos EU:n ympäristöministerit huomenna pääsevät asiasta sopuun, kyseessä on vasta yhden osapuolen näkemys, Kulmala muistuttaa. Sen jälkeen asia kulkee vielä monen eri portaan kautta ja saattaa muuttua matkalla paljon.