Broilerinlihan tuottajahinta nousi vihdoin neljänneksen, mutta rehu kallistunut 70 prosenttia puolessatoista vuodessa – monelle seuraavan iskun tuo sähkö
”On kyllä täysin mahdollista, että sähkösopimuksen päättyminen voi pakottaa jotkut tilat luopumaan tai pitämään taukoa.”
Ennakointi ja varautuminen on koko ajan hankalampaa, kun kustannusnousuja ei pysty ennakoimaan, Eeva Korimäki toteaa. Kuva: PasiLeinoMarttilalainen broilerinlihan tuottaja Eeva Korimäki kertoi helmikuussa Maaseudun Tulevaisuudessa, että tuotannon kaikki pelivara oli tilalla käytetty. Muuttuvat kustannukset saatiin tuloilla juuri ja juuri katettua, mutta omaan palkkaan, lyhennyksiin ja korkoihin ei jäänyt mitään.
Suurimman kustannuserän, rehun, hinta oli silloin noussut vuodessa 40 prosenttia. Tilan rehukustannus oli kasvanut 600 000 euroa.
Nyt rehu on vielä paljon kalliimpaa. Ero tammikuuhun 2021 on nyt noin 70 prosenttia, välillä käytiin jopa 80 prosentissa.
Positiivinen asia on, että broilerinlihan tuottajahinta on noussut puolessa vuodessa 25 prosenttia – selvästi, mutta ei riittävästi.
”Kyllä tätä nyt pyöritetään ja kiinteitä kulujakin saadaan katettua”, Korimäki kertoo.
Uusimman iskun maatalouden kannattavuudelle tuo sähkön hinnan nousu. Se kohtelee tuottajia hyvin eri lailla riippuen siitä, millainen sopimus tilalla sattuu olemaan.
Korimäen ja Heikki Laaksosen 250 000 kasvatuspaikan tilalla on vuoteen 2024 voimassa oleva määräaikainen sähkösopimus. ”Se on todella hyvä tässä kohtaa!” Korimäki toteaa.
Tilalla on myös yksi toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa hinnannousu on tähän mennessä ollut kolmisenkymmentä senttiä kilowattitunnilta. Sen osuus sähköstä on onneksi pieni.
Kaikilla tilanne ei ole näin hyvä.
”On kyllä täysin mahdollista, että sähkösopimuksen päättyminen voi pakottaa jotkut tilat luopumaan tai pitämään taukoa”, MTK:n siipikarjanlihaverkoston varapuheenjohtajana toimiva Korimäki toteaa.
”Otetaan esimerkki: Jos entisellä sopimuksella sähkölasku ilman siirtoa oli 1 000 euroa kuukaudessa ja nyt tarjottavilla sopimuksilla hinta voi kohota kymmenkertaiseksi, se tarkoittaa vuositasolla sähkölaskun nousua 12 000 eurosta 120 000 euroon. Tämän jälkeen kannattavuus onkin taas ihan kuralla.”
Aiemmin nyrkkisääntö oli, että rehun osuus broilerituotannon muuttuvista kustannuksista oli 60–70 prosenttia.
”Eli ennen kannattavuutta heilutti eniten rehun ja sen raaka-aineiden hintakehitys. Nyt muuttujia on tullut niin paljon lisää – sähkö, polttoaine ynnä muu – että tulevaisuus on ihan sumussa. Ennakointi ja varautuminen on hankalaa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








