Luomun suosio kasvaa USA:ssa
Luomuruuan myynti kasvoi Yhdysvalloissa yli 10 prosenttia viime vuonna. Menestys on lisännyt myös luomutilojen määrää.
Yli puolet amerikkalaisista uskoo luomun olevan terveellisempää kuin muu ruoka. Kuva: Jaana KankaanpääLuomuruuan myynti USA:ssa kasvoi viime vuonna 11 prosenttia. Markkinaosuus nousi lähes 5 prosenttiin, hedelmillä ja kasviksilla 12 prosenttiin.
Tuoreen mielipidekyselyn mukaan yli 50 prosenttia amerikkalaisista uskoo luomun olevan muuta ruokaa terveellisempää, vaikka luomumerkki takaakin vain tuotantomenetelmän, ei ravintoarvoa.
Luomun menekin kasvu näkyy myös luomutilojen lisääntymisenä.
Perheviljelmät hyötyvät
Luomutilojen rekisteröinti alkoi Yhdysvalloissa 2002. Silloin niitä oli noin 7 500.
Nyt maatalousministeriön rekisterissä on 19 474 luomutilaa. Se on viisi prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.
"Luomun kysynnän kasvu hyödyttää etenkin pieniä perheviljelmiä", maatalousministeri Tom Vilsack sanoo.
"Mitä moninaisempia maatiloja ja mitä useampien tuotteiden kasvavia markkinoita meillä on, sitä vahvemmalla pohjalla maaseudun talous on."
Myös lähiruoka lisää suosiotaan
Lähiruuan myynnin arvioidaan Yhdysvalloissa kaksinkertaistuneen viidessä vuodessa. Sen markkinaosuus on nyt puolisentoista prosenttia.
Tuoreen kyselyn mukaan 39 prosenttia kuluttajista pitää tärkeänä tietoa siitä, mistä ruoka tulee ja mitä se sisältää. Terveellisyyttä arvosti 29 prosenttia.
Kuluttajista 43 prosenttia sanoo suosivansa lähiruokaa, kun siihen on tilaisuus. Ensi sijassa luomua kertoo valitsevansa 19 prosenttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

