Heikko kannattavuus ajoi sianlihantuotannon laskuun
Sianlihantuotanto väheni maaliskuussa 15 prosenttia viime vuodesta. MTK:n sikaverkoston puheenjohtajan mukaan pudotus on seurausta alan huonosta kannattavuudesta.Sianlihan tuotantomäärät ovat tulleet alkuvuodesta roimasti alas verrattuna viime vuoteen.
Luonnonvarakeskus Luken mukaan maaliskuussa sianlihaa tuotettiin 15 prosenttia viime vuotta vähemmän ja tammi–maaliskuun aikana pudotus on 12 prosenttia.
Toimitusjohtaja Anne Kallinen Kantar TNS Agrista kertoo, että tuotannon lasku alkuvuodesta on ollut ennakoitavissa.
Sikatilojen määrä on ollut laskussa ja emakkomäärä on pienentynyt. Tuotanto tippui jo viime vuoden lopulla.
Luken taloustohtori -verkkopalvelussa sikatilojen määrän ennustetaan tänä vuonna laskevan 565 tilaan. Arvio viime vuodelle on 609 kappaletta. Vuonna 2016 sikatiloja oli 690.
MTK:n sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen sanoo, että tilamäärän laskun ja alan huonon kannattavuuden välillä on yhteys. Rakennekehitys maataloudessa etenee muistakin syistä, mutta heikko kannattavuus kiihdyttää sitä ja luopumista sioista.
Kallinen ei vedä yhtä suoraa johtopäätöstä kannattavuuden ja tuotannon laskun yhteydestä. "Jokainen tila on omanlaisensa", hän toteaa syistä, jotka tuotannon vähentämiseen tai lopettamiseen johtavat.
Kantar TNS Agri ennustaa sianlihantuotannon tasaantuvan loppuvuodesta ja koko vuoden tuotanto olisi noin 176 miljoonaa kiloa. Viime vuonna tuotettiin 181 miljoonaa kiloa, mikä oli 5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2016.
Viime vuonna Suomessa sianlihaa kulutettiin lähes 184 miljoonaa kiloa.
Viime viikkoina uutisoidun suuren emakkosikalan salmonellatapauksen Kallinen sanoo tuovan tuotantoon hetkellisesti tiputusta. Antikainen uskoo vaikutusten näkyvän tuotantomäärissä koko loppuvuoden.
Atria pyrkii paikkaamaan tilannetta nostamalla teuraspainoja. Painot olivat jo ennen tapausta hiukan kohonneet viime vuoteen verrattuna.
Sianlihan tuottajahinta on EU:n hintaseurannan mukaan viime viikkoina ollut Suomessa noin 1,57 euroa kilolta – hiukan parempi kuin viime keväänä.
"Kannattavuus on tänä vuonna parantunut aavistuksen. Tilanne ei ole niin synkkä kuin viime vuonna", Antikainen sanoo.
Sianlihan viennille Kiinaan on kovat toiveet ja sen odotetaan näkyvän tuottajillekin.
Kotimaassa kaupan ja teollisuuden sopimukset ovat pitkät, mutta varastojen pienenemisen pitäisi vaikuttaa täälläkin.
Naudanlihantuotanto väheni maaliskuussa 6 prosenttia ja tammi–maaliskuussa 0,4 prosenttia.
Naudalla teuraspainot ovat nousseet. "Vaikka lehmiä on vähemmän, miinus kompensoituu painon nousulla", Kallinen kertoo.
Siipikarjanlihan tuotanto on kasvanut tammi–maaliskuun aikana 11 prosenttia.
Myös siipikarjan kulutus kasvaa samanlaista tahtia.
Lampaanlihan tuotanto kasvoi tammi–maaliskuussa 2 prosenttia viime vuodesta.
Koko vuonna 2018 Kantar TNS Agri ennustaa lihan kulutuksen olevan viime vuoden tasolla, painottuen edelleen siipikarjanlihaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

