
Oatly ja Helsingin yliopisto etsivät kauranviljelijöitä tutkimushankkeeseen ‒ tutkimuskohteena tilojen lisäksi Oatly
Kolmivuotisessa hankkeessa mukana oleville viljelijöille tarjotaan rahallisen korvauksen lisäksi ajankohtaista tutkimustietoa viljelysmenetelmien kehittämisestä.
Projektissa mukana oleville viljelijöille tarjotaan ajankohtaista tutkimustietoa viljelysmenetelmien kehittämisestä sekä taloudellinen korvaus. Kuva: Jaana KankaanpääHelsingin yliopisto ja Oatly ovat käynnistäneet kolmevuotisen tutkimushankkeen, jossa seurataan maatilojen muutosta kohti kestävämpää viljelyä.
Parempaa Kauraa Suomesta -projektissa selvitetään, mitä haasteita ja pullonkauloja kestävämpään ruokajärjestelmään siirtymiseen liittyy, ja etsitään keinoja, joilla suomalaista maataloutta voidaan muuttaa ympäristöä vähemmän kuormittavaksi.
Mukana oleville viljelijöille tarjotaan ajankohtaista tutkimustietoa viljelysmenetelmien kehittämisestä. Tutkimukseen osallistuu Oatlyn ja Helsingin Yliopiston lisäksi Wageningen University & Research -yliopisto.
Projektissa etsitään tieteellisiä mittareita ja konkreettisia toimenpiteitä apuna käyttäen aitoja tapoja tehdä nopeita ja selkeitä päästövähennyksiä suomalaisilla maatiloilla sekä parantaa niiden kykyä ylläpitää biodiversiteettiä ja tilojen jatkuvuutta.
Mukaan valituilla maatiloilla selvitetään kolmen vuoden seurantajakson aikana yhdessä maanviljelijöiden ja tutkijoiden kanssa muun muassa ekologista maankäyttöä ja tutkitaan, millä toimenpiteillä tuotannosta voidaan tehdä kestävämpää. Toimenpiteitä ehdotetaan tietyille tiloille sopiviksi.
Tutkijat seuraavat muun muassa maatilan ruoantuotannon kasvihuonekaasupäästöjä, tehtyjen toimien vaikutusta päästöjen vähenemiseen, ravinteiden käyttöä sekä taloudellisia vaikutuksia.
Maanviljelijät saavat projektin aikana tutkijoilta konkreettisia ehdotuksia toimintansa kehittämiseksi. Maanviljelijät itse päättävät sitoutuvatko he mahdollisiin muutoksiin.
Projektin tutkimuspuolta vetävät maataloustieteen professori Juha Helenius ja väitöskirjatutkija Kari Koppelmäki Helsingin Yliopistosta sekä professori Rogier Schulte Wageningen University & Research -yliopistosta.
Hankkeessa tutkitaan myös, miten Oatlyn voisi parantaa toimintojaan ja edistä siirtymää kohti kestävämpää ruokajärjestelmää. Kuva: Jarkko SirkiäOatly on hankkeen osarahoittaja ja myös tutkimuskohde. Hankkeessa tutkitaan, miten Oatlyn voisi parantaa toimintojaan entisestään, jotta se edistäisi siirtymää kohti kestävämpää ruokajärjestelmää.
Parempaa kauraa Suomesta -nimellä kulkevaan projektiin etsitään nyt halukkaita kauratiloja, jotka ovat valmiit sitoutumaan kolmen vuoden seurantajaksoon. Tiloille maksetaan korvaus osallistumisesta ja he saavat käyttöönsä työkaluja oman toiminnan kehittämiseen.
Lue lisää:
Oatly vastaa maitomyytit-kohuun: Kyseessä on keskustelunavaus
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





