Luomumaitoa tuotetaantuplasti niin paljon kuin pakataan
Luomumaidon riittävyydestä on viime aikoina väännetty kättä lehtien palstoilla. Gallup Elintarviketiedon tuore maitomarkkinakatsaus tuo keskusteluun uutta mittakaavaa.
Sen mukaan luomumaitoa toimitettiin tammi–heinäkuussa meijereihin lähes 20 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Määrä oli 21,8 miljoonaa litraa.
Samaan aikaan luomumaidon valmistus kasvoi noin 4 prosenttia, MTK:n maitoasiamies Sami Kilpeläinen kertoo tuoreessa maitoalan katsauksessa. Sitä pakattiin meijereissä yhteensä vajaat 10 miljoonaa litraa.
Maidontuotannon on tänä vuonna lopettanut keskimäärin kaksi tilaa joka päivä.
Samalla karjakoko kasvaa. Yli 50 lypsävän karjojen osuus on kasvanut 13 prosenttiin kaikista karjoista. Näillä tiloilla on jo 35 prosenttia lehmistä.
Yli sadan lehmän tiloja on Suomessa 220.
Gallup Elintarviketieto arvioi, että maitoa tuotetaan tänä vuonna hivenen enemmän kuin viime vuonna. Kasvua tulee sen mukaan 0,3 prosenttia.
Luomun osuus on 1,7 prosenttia meijereihin toimitetusta kotimaisesta maidosta.
Maito maistuu suomalaisille. Lähes kaikkien maitotuotteiden kulutus on kasvanut alkuvuoden aikana, voin peräti 12,5 ja kerman 11,6 prosenttia.
Yhä useammasta jääkaapista löytyy kotimaisen sijaan tuontitavaraa. Esimerkiksi juustojen tuonnin raju kasvu on jatkunut. Nyt jo 46 prosenttia suomalaisten kuluttamasta juustosta on ulkomaista.
Jugurtissa tuonti on noin 28 prosenttia kulutuksesta.
Alkuvuonna suomalaiset söivät kaikkiaan 18 miljoonaa kiloa tuontijogurtteja ja lähes 30 miljoonaa kiloa tuontijuustoja. Raakamaidoksi muutettuna pelkästään näiden kahden tuoteryhmän kautta tuotiin Suomeen maitoa yli 300 miljoonaa litraa, Kilpeläinen laskee
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
