Järjestö tehostaisi luomutuotantoa
Luomualan yhteistyöjärjestön Pro Luomu ry:n Luomua lisää -ohjelmalla on nyt kolme päätavoitetta: luomutuotannon tuottavuuden kasvattaminen, markkinakanavan löytyminen kaikelle tuotannolle ja luomun arvon kirkastaminen kuluttajille.”Kasvun aikaansaaminen edellyttää koko alan yhteistyötä, jotta luomun tuottavuus saadaan nousuun ja luomutuotteiden tarjonta lisääntyy, ja jotta pystymme sopeutumaan uudistuvan luomulain tuomiin muutoksiin”, Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila sanoo yhdistyksen tiedotteessa.
EU:ssa valmistellaan uutta luomulakia, jonka on määrä astua voimaan 2017 (MT 25.3.). Uusi laki edellyttää tiloilta esimerkiksi, että koko tilan on siirryttävä luomuun kerralla.
Pro Luomun laatima suunnitelma näkee alan ongelmat pienissä luomumarkkinoissa ja luomutuotannon hidasliikkeisyydessä. Myönteistä on, että kuluttajat ovat kiinnostuneet luomusta.
Käytännön toimiksi ehdotetaan muun muassa luomun kirjaamista julkisten ruokapalvelujen hankintastrategioihin. Lisäksi ehdotetaan innovaatiojärjestelmän luomista ja käyttöönottoa, viljelijöiden ja luomuruokaa jalostavan teollisuuden verkostoitumista sekä kuluttajaviestinnän tehostamista.
Luomua lisää -kehittämisohjelman toimintasuunnitelman päivitystä esiteltiin Pro Luomu ry:n kaksi päivää kestävässä Luomufoorumissa, joka alkoi tänään. Foorumi kokosi 120 elintarvikealan ammattilaista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
