Kananmunien salmonella kiinnostaa kuluttajaa
Kun kaksi elintarvikealan ammattilaista lähtee vierailemaan elämänsä ensimmäistä kertaa kananmunatilalla, yksi kiinnostavista aiheista tuntuu olevan Suomen salmonellatilanne.Ravintoloissa ja leipomoissa työskentelevät ovat tottuneet tarkkuuteen tauteja aiheuttavien virusten välttämisessä. Siksi leipureita ja kondiittoreita Vantaan Varia-ammattikoulussa leipuri-kondiittoreita opettava Jarkko Pakarinen haluaa tietää, esiintyykö suomalaisilla kananmunatiloilla salmonellaa.
”Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa salmonellaa ei esiinny kananmunissa käytännössä lainkaan, vaikka tauti tarttuu hyvin herkästi. Sen vuoksi tiloilla noudatetaan erittäin tiukkoja varotoimenpiteitä”, kertoo somerolainen kananmunantuottaja Jukka Nikula .
Nikula ja hänen puolisonsa Taina Skaffari ovat ottaneet vastaan kaksi kaupunkilaisvierasta, joille kananmunatuotanto ei ole entuudestaan tuttua. Pakarisen lisäksi vieraana on hänen puolisonsa, niin ikään ravintola-alalle aikovia Variassa opettava Juha Tammi .
Salmonellan lisäksi Pakarista ja Tammea kiinnostavat muun muassa syyt kananmunien kokoeroihin, kananmunien säilyminen ja suomalaiskanojen alkuperä sekä kananmunien tuotantokustannukset.
”Tärkein kustannustekijä on rehu. Sen osuus kustannuksista on yli 50 prosenttia”, Nikula kertoo.
”Lisäksi Suomen korkea kustannustaso ja palkat vaikuttavat suoraan kananmunan hintaan.”
Maaseudun Tulevaisuus vie kerran viikossa maatilavierailulle ihmisiä, joille maataloustuotanto ei entuudestaan ole tuttua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


