Pahin kriisitunnelma tiloilla helpottanut, arvioi HKScan – tuottajahintoja nostettu vuodessa noin 30–40 prosenttia
Nyt jännitetään, miten ruuan hinnan nousu vaikuttaa kulutukseen.
Lihan tuottajahintoja on saatu nostettua ja nousu on pystytty siirtämään kauppaan asti. Kuva: Jaana KankaanpääKun Maaseudun Tulevaisuus maaliskuussa (MT 25.3.) soitteli liha-alan jättejä läpi, vastauksista välittyi suuri huoli. Tuottajilta tulvi sekä lihataloihin että MTK:hon puheluita, jotka liittyivät tuotannon lopettamiseen tai sen vakavaan harkintaan.
”Fiilis on edelleen vähän samantapainen, mutta ihan samanlaista kriisitunnelmaa ei enää ole”, HKScanin Suomen eläinten hankinnasta vastaava johtaja Veli-Matti Jäppilä arvioi.
Tuottajahintoja on pystytty nostamaan ja nousuja saatu läpi kauppoihin asti.
HKScanin tekemät tuottajahintanostot viime vuoden elokuusta tämän vuoden elokuuhun ovat noin 30–40 prosenttia eläinlajista riippuen.
Viljasadot ovat keskimääräistä paremmat ja puintisäät suosivat Pohjanmaata lukuun ottamatta, Jäppilä toteaa. Niille kotieläintiloille, joilla on omaa viljantuotantoa, se merkitsee paljon.
Paljon riippuu nyt siitä, miten lihatuotteiden kulutus kehittyy. Veli-Matti Jäppilä
Jäppilä ei uskalla ennustaa, miten mielialat talven mittaan kehittyvät. ”Vielä ei tiedetä, miten viljan hinta muuttuu, ja soijankin hinta nousi.”
Lisäksi energian hinnannousut tuntuvat koko ketjussa tuottajasta teollisuuteen ja kauppaan.
Ruuan hinnan nousu saa ihmiset tarkentamaan ostoksiaan. Myös ruokahävikki vähenee. ”Se näkyy hyvin äkkiä myös kulutuksessa”, Jäppilä pohtii.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









