Pro Luomu painottaa EU:n vihreän siirtymän tärkeyttä – "Luomun lisäämisellä mahdollista kehittää ruokajärjestelmää kestävämmäksi huoltovarmuuden kannalta"
Maailman väestö kyettäisiin Pro Luomun mukaan ruokkimaan luomulla ruokahävikkiä pienentämällä ja siirtymällä kasvispainotteiseen ruokavalioon.
Suomen kansallisen luomuohjelman tavoite on, että 25 prosenttia maamme peltoalasta on luomussa vuoteen 2030 mennessä. Nyt luomualan osuus on 14,5 prosenttia. Kuva: Kari SalonenEuroopan vihreän kehityksen ohjelma eli Green Deal ja erityisesti sen maatalouden tavoitteet Pellolta pöytään -strategiassa ovat nyt tärkeämpiä kuin ehkä koskaan, toteaa Pro Luomu -yhdistys tiedotteessaan.
"On ymmärrettävää, että akuutti kriisi tarvitsee akuutteja toimia, mutta tässäkin hetkessä olisi tärkeää suunnata myös tulevaisuuteen ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman vahvaan toimeenpanoon."
"Luomun lisäämisellä ja kehittämisellä on mahdollista kehittää ruokajärjestelmää kestävämmäksi sekä ekologisten haasteiden että huoltovarmuuden kannalta."
Maatalouden kustannuskriisi ja Ukrainan sodan vaikutukset näkyvät myös luomutiloilla mutta niillä ei olla riippuvaisia Venäjältä tulevista keinolannoitteiden raaka-aineista. Koska ulkoisia tuotantopanoksia tarvitaan vähän, Pro Luomun mukaan luomu tuotantotapana on huoltovarmuuden kannalta järkevää ja kestävä nykyisenlaisia kriisejä vastaan.
Yhdistyksen mukaan luomun kestävät menetelmät kiinnostavat enenevissä määrin tavanomaisia viljelijöitä.
Luomutuotannon tehokkuutta epäileville yhdistys vastaa: "Maapallon kasvava väestö voitaisiin ruokkia täysin luomulla, mikäli globaalia ruokahävikkiä leikataan ja ruoankulutusta muutetaan kasvispainotteisemmaksi. Luomusatoja voidaan parantaa hyvillä viljelymenetelmillä ja tutkimukseen panostaen."
Lue myös:
Miksi tilat eivät vaihda luomuun, kun lannoitteiden kanssa on ongelmia, MT kysyi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

