
Uusikaarlepyyläisellä sikatilalla tuotetaan lähiruokaa lähirehuilla – myös tarvittava lämpö saadaan uusiutuvalla lähienergialla
Pig Hill Oy:n sikalan rakentamisen lähtökohtana oli muun muassa tautiriskien minimointi. Rehut ostetaan lähialueen viljelijöiltä ja porsaat jatkokasvatetaan lähituottajien lihasikaloissa.
Keskellä metsää ja kaukana asutuksesta oleva Pig Hill Oy:n emakkosikala on erinomainen ratkaisu niin yrityksen kuin lähistöllä asuvienkin kannalta. Kuva: Visa VilkunaUusikaarlepyyläinen Pig Hill Oy rakensi parisen vuotta sitten 550-paikkaisen emakkosikalan. Osakeyhtiössä on mukana kuusi lähialueen viljelijää. Vuosittain 16 000 porsasta jatkokasvatetaan kolmessa lähialueen lihasikalassa. Emakkosikala työllistää kuusi ammattilaista.
Uuden emakkosikalan rakentamisessa lähdettiin liikkeelle tautiriskien minimoinnista, eläinten hyvinvoinnista ja mahdollisimman vähäisestä haitasta ympäristölle.
"Rakensimme tämän noin 6 500 neliömetrin kokonaisuuden metsään, kauas asutuksesta. Lähimpään asuintaloon on matkaa 1,3 kilometriä. Keskellä metsää saa olla rauhassa ja riski tartuntataudeista on pienempi", yrityksen toimitusjohtaja Sebastian Pott kertoo.
Tautiriskin pienentämiseksi viljan varastosiiloiksi valittiin kotimaiset, omilla jaloilla seisovat siilot. Avoin siilojen alusta ei kerää pölyä tai muuta eloperäistä materiaalia, joka voisi houkutella rottia ja lintuja paikalle. Siilojen alla oleva avoin betonilaatta on helppo pitää puhtaana. Mepun toimittamista siiloista kolme on 220 kuutioista ja yksi 343 kuutioinen, joten siiloihin menee yhteensä noin 650 000 kiloa viljaa.
"Siilot ovat varsin helppohoitoisia. Riittävän jyrkkä, 45-asteinen pohjakartio takaa siilon täydellisen tyhjentymisen ilman ihmistyötä ja tuuli pääsääntöisesti puhaltaa siilon alle mahdollisesti tipahtavan materiaalin pois", Pott selventää.
Pig Hill ostaa kaiken tarvitsemansa viljan lähialueen viljelijöiltä. Sebastian Pottin mukaan viljan hinnan voimakas nousu tuli yllätyksenä.
Normaalisti viljan hinta nousee ja laskee, jolloin budjetointi on helpompaa. Myös kiinteän hinnan sopiminen on ollut helpompaa.
Kaikesta huolimatta yhteistyö viljaa toimittavien viljelijöiden välillä on toiminut hyvin. Jokainen on ymmärtänyt, että huippuhinnan tavoittelun sijaan kannattaa keskittyä yhteistyön kehittämiseen ja jatkuvuuden turvaamiseen, Pott sanoo. Osa viljaa yritykselle tuottavista tiloista ottaa vastaan sikalasta tulevaa lietelantaa.
"Viljamarkkinoilla on ollut hieman tahmeutta, kun jotkut viljelijät ovat odottaneet huippuhintaa viljastaan. Porsastuotannossa odotteluun ei ole mahdollisuutta, sillä meidän on vuoden jokainen päivä myytävä lähes 40 porsasta lihasikaloille", Pott perustelee.
Viljan hinnan voimakas vaihtelu on pannut osakkaat miettimään, olisiko varastokapasiteetin lisäämisellä mahdollista pienentää riskiä ja helpottaa budjetointia. Toistaiseksi reilun tuhannen kuution ja sikalan noin 240 päivän menekin suuruinen varasto on koettu riittäväksi.
Siilojen 45-asteinen pohjakartio takaa niiden täydellisen tyhjentymisen ilman ihmistyötä, kertoo Sebastian Pott. Kuva: Visa Vilkuna"Jokainen on ymmärtänyt, että huippuhinnan tavoittelun sijaan kannattaa keskittyä yhteistyön kehittämiseen ja jatkuvuuden turvaamiseen."
Pig Hillin sikala lämpiää osakkaiden metsistä saatavalla hakkeella. Karsitut rangat tuodaan lämpökeskuksen pihaan, missä urakoitsija hakettaa puun 300 irtokuutiota vetävään hakevarastoon.
Vuoden mittaan on haketettava noin 900 kiintokuutiota puuta, jotta emakoilla ja porsailla olisi ihanteelliset olosuhteet. Lämmön tuottaa itävaltalainen 240-kilowattinen Etan-kattila. Myös hakkeen syöttölaitteet ja kuljettimet ovat Etanin käsialaa. Huippupakkasia varten pannuhuoneessa on puskurina kolme vesivaraajaa, joiden yhteistilavuus on 5 000 litraa.
"Kannattaa vielä mainita, että sikalassamme ei ole ensimmäistäkään sähkölämmitintä edes porsaille. Kaikki tarvittava lämpö saadaan uusiutuvalla lähienergialla", Pott korostaa.
Sikalassa on niin sanottu vapaaporsitus, jonka periaatteena on tukea emakon luonnollista käyttäytymistä porsaiden hoidossa ja karsinan puhtaanapidossa. Riittävän iso karsina ja olosuhteiden erittäin tarkka hallinta takaavat sekä porsaiden että emakon hyvinvoinnin.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




