Lehmät tykkäävät talvesta: "Jos naudalta kysyttäisiin, +5 astetta olisi paras lämpötila"
Naudan pötsi tuottaa valtavasti lämpöä, jonka turvin eläin pärjää kovassakin pakkasessa.
Varsinkin täysikasvuinen nauta kestää hyvinkin kovaa pakkasta, kunhan sillä riittää ruokaa. Kuva: Pekka FaliNautoja ulkona! Eivätkö ne palellu, moni maaseudulla ajeleva miettii talven kovilla pakkasilla.
Ei huolta, maidon- ja naudanlihantuotannon asiantuntija Outi Kiesilä ProAgria Etelä-Savosta sanoo.
Nauta kokee lämpötilan hyvin eri tavalla kuin ihminen.
"Jos naudalta kysyttäisiin, paras lämpötila olisi sen mielestä plus viisi astetta. Kaikki sen yli menevä on niille jo kuumaa."
Ulkona näkee yleensä lihakarjaa.
"Lihakarjarotuja on erilaisia", Kiesilä sanoo. "Toisilla on tuplaturkki, ihan kuin niillä olisi minkkiturkki päällä. Ne kestävät pakkasta parhaiten."
Toiset rodut eivät ole yhtä paksulla turkilla varustettuja. "Mutta kun ne syksystä asti oppivat sään viilenemiseen, turkki vahvistuu."
Kun nauta syö, sen pötsi ja koko keho tuottavat valtavasti lämpöä, Kiesilä toteaa.
Varsinkin täysikasvuinen eläin kestää hyvinkin kovaa pakkasta. Vain pikkuvasikat ovat kylmänarempia. "Sitä tietysti toivoisi, etteivät eläimet poikisi ihan keskitalvella."
Utarekaan ei palele, koska sen verenkierto on vilkas. "En ole ikinä kuullut, että utareisiin tulisi mitään kylmettymiä."
Kiesilä muistuttaa, että luonnoneläimetkin pärjäävät pakkasessa. "Siellähän ne hirvet ja kauriitkin vetelevät ja hyvin jakselevat, vaikka ruokahuolto on heikompi kuin karjatiloilla."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
