Lunttila haluaa sertifioida maailman turvallisimman ruuan: "Suomalainen tuotantotapa on aika tehdä näkyväksi"
Suomalaisen ruuan sertifioimisen mahdollisuus pitää selvittää, MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila esitti avatessaan valtuuskunnan kokouksen.
"Laatujärjestelmät ovat jo olemassa. Suomi on huippua ruuan turvallisuudessa, antibioottien käytön vähäisyydessä ja eläinten hyvinvoinnissa. Miksi niitä ei mallinnettaisi ja tehtäisi tunnetuksi?", Lunttila kysyi. Kuva: Kari SalonenSertifioinnilla vakuutettaisiin ostajat ja saataisiin vientiin vauhtia, Lunttila uskoo.
"Laatujärjestelmät ovat jo olemassa. Suomi on huippua ruuan turvallisuudessa, antibioottien käytön vähäisyydessä ja eläinten hyvinvoinnissa. Miksi niitä ei mallinnettaisi ja tehtäisi tunnetuksi?"
"Suomalainen ruuan premium-tuotantotapa on aika tehdä näkyväksi ja saada siitä arvoa tuottajallekin", Lunttila sanoi.
Malliksi Lunttila tarjoaa pefc-sertifikaattia, josta on käytännössä tullut edellytys puun saamiseksi markkinoille.
Yksittäiset yritykset ovat saaneet viennin ovea raolleen, mutta Lunttila peräsi lisäksi koko alan yhteistyötä. Hän huomautti, että viennistä ja yhteistyöstä on puhuttu, mutta aikaan on saatu vähän.
MTK haluaakin panna vientiin ja sen yhteistyöhön vauhtia. Johtokunta päätti tiistaina hakea valtion rahoitusta sitä varten.
Puheensa Lunttila aloitti syksyn surkeista sadonkorjuuoloista, omakohtaisestikin. "Henkisesti raskasta oli kyntää maan sisään se, mihin oli panostettu ja satoa odotettu."
MTK:n valtuuskunta aloitti kaksipäiväisen kokouksensa keskiviikkona Espoossa. Valtuuskunta on maa- ja metsätaloustuottajajärjestön ylin päättävä elin. Siihen kuuluu 78 jäsentä MTK-liitoista, metsänhoitoyhdistyksistä ja MTK:n jäsenyhteisöistä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
