
Tanskalainen sikatila uskoo avoimuuteen — ”On niin kiva nähdä, että kohtelette eläimiä hyvin”
Go-Gris kertoo kyläläisille, kun tiedossa on lietteenlevitystä, ja tarvittaessa siirtää sitä, jos jollakin on silloin juhlat.Ostbirk Horsens Tanska
Jonas Würtzin mukaan on ollut pitkä tie rakentaa kuluttajien hyvää tahtoa lihantuotantoa kohtaan. Kuva: Riitta MustonenGo-Gris tarkoittaa suomeksi hyvä sika. Sellaisia veljekset Martin ja Mads Mogensen ja Jonas Würtz haluavat hoitaa ja kasvattaa.
Nämä kolme miestä ovat perustaneet Go-Gris-yhtiön, johon kuuluu tuhannen sian emakkosikala, 29 000 lihasikaa vuodessa tuottava lihasikala, oma rehumylly, vajaa tuhat hehtaaria maata ja koneketju kaiken hoitamiseen. Yhtiössä on yhdeksän työntekijää, joista kolme on tanskalaista, kolme romanialaista, kaksi puolalaista ja yksi ukrainalainen.
Jonas Würtz ottaa kansainväliset vieraat vastaan tilansa pihalla. Würtz tutustui Mogensenin veljeksiin maatalousopintojen aikana. Hän on opettajaperheen poika, joka pienestä asti halusi tulla viljelijäksi.
”Ostin huonokuntoisen tilan vuonna 2007, ja aloitimme Mogensenien kanssa yhteisyrityksen seuraavana vuonna. Meitä on kolme omistajaa, ja työnjako on selvä. Minä esimerkiksi en tee mitään pellolla, vaan ainoastaan sikalassa.”
Jonas Würtz sanoo olevansa unelmiensa ammatissa. Sianlihan hinta on nyt alhaalla, 1,50 euroa kilolta, mutta Würtz uskoo sen nousevan. Myös energian hinnannousu painaa kannattavuutta. Kuva: Riitta MustonenTanskassa on ollut tavallista, että emakot kasvatetaan Tanskassa ja porsaat myydään lihotettaviksi esimerkiksi Saksaan tai Italiaan. Go-Gris haluaa pitää koko ketjun omissa käsissä. Sillä saavutetaan paras tulos, Würtz vakuuttaa.
Alusta asti Go-Gris on panostanut tiimihenkeen. ”Työntekijämme ovat omistautuneet yhtiölle, ja on tärkeää, että he ovat mukana myös päätöksenteossa”, Würtz korostaa.
Koska nykyisin yhtiö koostuu seitsemästä tilasta, yhtiön väki kokoontuu joka tiistai yhteiselle aamiaiselle tapaamaan toisiaan. Työntekijöillä on pääsy yrityksen sisäiselle nettisivulle, mistä he saavat jatkuvasti tietoa yhtiön asioista.
Go-Grisiin kuuluu yhteensä seitsemän tilaa, jotka muodostavat osakeyhtiön. Omistajina on nyt kolme perhettä, mutta osakkeita on jatkossa tarkoitus myydä myös työntekijöille, jotta he sitoutuisivat yhtiöön. Kuva: Riitta MustonenTilat sijaitsevat asutuksen keskellä Jyllannissa, Tanskan sydämessä. Alue on maan nopeimmin kasvavia, ja kylän asukasluku on kaksinkertaistunut 2 500:een viiden viime vuoden aikana.
”Ihmiset myyvät kalliin asunnon Århusista, ostavat täältä tontin ja rakentavat talon. He eivät tiedä mitään maataloudesta, ja heidän lapsensa luulevat, että maito tulee supermarketista. Jos tähän ei kiinnitä huomiota, tiedossa on vaikeuksia”, Würtz toteaa.
VIljelijät päättivät heti yhtiön perustaessaan, että he haluavat olla avoin tila ja kertovat, mitä milloinkin tapahtuu. Facebook-sivuillaan he julkaisevat videoita tilan arjesta, ja syyskuun alussa sikalassa on jo kaksi kertaa järjestetty avoimien ovien päivä.
Päivän suosio yllätti: kävijöitä oli viimeksi 2 200. Opiskelijat järjestivät lapsille ohjelmaa ja myivät makkaraa, ja kaikki halukkaat pääsivät suojavaatteissa sikalaan, missä on leveät käytävät, käsienpesu ja desinfiointi. Päivän päätteeksi tilat pestiin.
”Se oli logistinen haaste ja pitkä päivä. Olimme ihan poikki sen jälkeen, mutta oli se myös tosi antoisaa”, Würtz kiittää.
Würtzin mieleen tulee vain yksi ikävä tapaus. Yksi vieras otti kuvia kuolleesta eläimestä ja laittoi ne Facebookiin. Iloinen yllätys oli, että tilan ei tarvinnut itse puolustautua, kun muut vierailijat kommentoivat, että ovat nähneet, miten hyvin eläimiä kohdellaan tilalla.
Pari vuotta sitten puintikausi sujui niin hyvin, että viljelijöille tuli mieleen kutsua seudun lapsia puimurin kyytiin.
”Panimme taas ilmoituksen Faceen. Yksi poika tuotiin tänne peräti 150 kilometrin päästä, sillä hänellä oli 8-vuotissyntymäpäivä. Hän oli niin onnellinen, kun sai olla puimurissa.”
Traktorikyytiä tarjottiin sittemmin myös kylvöaikaan, ja silloinkin halukkaita traktorikuskeja ilmestyi paikalle satakunta.
Sikatilan lietteenlevityksen tuntevat nenässään kaikki alueen asukkaat. Kun Go-Grisin tilalla on tiedossa lietteenlevityspäivä, viljelijät kertovat siitä naapurustolle hyvissä ajoin ja pyytävät ilmoittamaan, jos jollakin on juuri silloin vaikka juhlat. Levityspäivää siirretään.
Go-Gris
1000 emakon sikala, joka tuottaa 29 000 porsasta vuodessa
36 vierotettua porsasta/emakko
porsaskuolleisuus 4 prosenttia
viljelyksessä 975 hehtaaria: viljaa, rapsia ja nurmisiementä
liikevaihto vuonna 2020 noin 4 miljoonaa euroa
Go-Gris on kasvanut kymmenessä vuodessa kaksinkertaiseksi. ”Joka vuosi teemme 5- ja 10-vuotisstrategian. Aiemmin tavoite oli kasvaa, mutta nyt on paljon, mitä voimme parantaa, kuten kasvattaa rehuomavaraisuutta.”
Rakenteilla on parhaillaan uusi emakkosikala. Siellä tila testaa yhdessä Århusin yliopiston kanssa, rehustuksella voi vähentää hiilidioksidipäästöjä. Ensi vuonna on tarkoitus rakentaa uusi lihasikala, missä sioilla on nykyistä enemmän tilaa. Siellä siat saavat pitää saparonsa, kun nykyisin ne leikataan pois.
”Suoramyynti voisi myös olla yksi tavoite. Tuotannon läpinäkyvyys on tärkeämpää kuin koskaan. Ihmiset haluavat entistä läheisemmän kontaktin tuottajaan.”
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





