Maatalouden tuottajahinnat noususta huolimatta EU-hintoja alhaisemmat
Suomalaiset tuottajat saavat edelleen vähemmän euroja tuotteistaan kuin EU:ssa keskimäärin.
Suomalaisesta maidosta tilitetty hinta jäi kaksi prosenttia EU-maiden keskimääräisestä hintatasosta. Kuva: Rami MarjamäkiMaatalouden tuottajahintojen nousu jatkui kolmannen peräkkäisen vuosineljänneksen aja ennen muuta maidon, naudanlihan ja mansikan tuottajahintojen vetämänä, tiedottaa Tilastokeskus.
Viljojen tuottajahinnat sen sijaan laskivat erityisesti siksi, että kaurasta viljelijä sai keskimäärin 16 prosenttia vähemmän euroja kuin vuotta aiemmin.
Maidon tuottajahinta nousi 12 prosenttia huhti–kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna. Silti suomalaisesta maidosta tilitetty hinta jäi kaksi prosenttia EU-maiden keskimääräisestä hintatasosta.
Lihasta maksettiin tuottajalle keskimäärin 1,7 prosenttia enemmän vuoden toisella neljänneksellä kuin vuotta aiemmin.
Hinnannoususta hyötyivät kuitenkin vain naudan- ja lampaanlihan tuottajat. Sianlihan tuottajahinta laski 3,3 prosenttia ja siipikarjanlihan neljä prosenttia.
Huhti–kesäkuussa naudanlihan tuottajahinta nousi kymmenyksen ja kuluttajahinta 9 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Hintojen noususta huolimatta suomalainen tuottaja sai reilusti alhaisempaa hintaa tuotteelleen kuin keskimäärin EU-maissa.
Viljojen tuottajahinnat laskivat kymmenyksen vuoden toisella neljänneksellä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










