
Paneeli keskusteli tuottajien ahdingosta ‒ MTK:n Wallin jättäisi Luken ja yliopiston luokalle
MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin ja tutkimusprofessori Jyrki Niemi Lukesta pelkäävät monien tilojen joutuvan lopettamaan. Silti tulevaisuudessa nähdään myös valon pilkahduksia.
Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen (vasemmalta) johti keskustelua paneelissa, johon osallistuivat toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, dekaani Ritva Toivonen, johtaja Teresa Laimio, osastopäällikkö Minna-Mari Kaila ja tutkimusprofessori Jyrki Niemi. Kuva: Timo JulkunenHelsingin Messukeskuksessa keskusteltiin tänään torstaina 28. huhtikuuta ruokahuollosta ja tuotannon kannattavuudesta. Yhteinen näkemys oli, että moni asia oli mennyt pieleen ja ruokaketjun jokaisessa palasessa on peiliin katsomisen paikka – samoin asioiden korjaamiseen tarvitaan kaikkia.
MTK: toiminnanjohtaja Jyrki Wallin oli ilahtunut, että viimein on ymmärretty tilanteen vakavuus ja alettu toimia tuottajan aseman parantamiseksi.
"Muutoksia tulee, mutta ne eivät välttämättä pelasta kaikkia."
Hän jättäisi "luokalle" muun muassa kouluttamisesta vastaavan yliopiston ja tutkimustiedon tuottamisessa epäonnistuneen Luken sekä hitaasti toimivat päättäjät.
Tutkimusprofessori Jyrki Niemi Lukesta heräsi kysymään, pitäisikö MTK:kin jättää luokalle.
Wallin totesi, että parannettavaa on myös MTK:ssa ja yrittäjissä.
Paneelin vetänyt Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen tenttasi panelisteilta, kuinka moni tila joutuu kustannuskriisissä lopettamaan.
Wallin arvioi 10 prosentilla olevan tänä vuonna aitoja ja isoja vaikeuksia. Niemi puolestaan arvelee tilojen vähenevän kiihtyvästi mutta ei romahtavan.
"Uskon, että joudutaan miettimään, kannattaako väliaikaisesti supistaa esimerkiksi munan- ja sianlihantuotantoa."
Hän lisäsi, että vaikka tuottajahintojen nousu ei kata inflaatiota ja kustannusten nousua, tuottajahinnat ovat silti nousseet noin 10 prosenttia viime vuoden alusta tämän vuoden alkuun.
Paneelistin keskustelivat vakavasta asiasta hyvässä hengessä Helsingin Messukeskuksessa. Tilaisuutta saattoi seurata suorana Maaseudun Tulevaisuuden nettisivulla.OP Ryhmän ja ProAgrian yhteistilaisuudessa ruokahuollosta keskustelivat Wallinin ja Niemen lisäksi maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Minna-Mari Kaila, johtaja Teresa Laimio Valiolta ja dekaani Ritva Toivonen Helsingin yliopistosta.
Kaila nosti esiin valtion 300 miljoonan euron tukipaketin mutta valitteli, että nopeita toimia tuottajan auttamiseksi ei ole.
"On tärkeää, että valtio tulee mukaan, mutta kannattavuus syntyy loppujen lopuksi vain markkinoiden kautta."
Tilaisuuden voit katsoa uudestaan kokonaisuudessaan klikkaamalla alla olevaa kuvaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




