Siipikarjanlihaa tuotettiin ennätysmäärä
Siipikarjanlihan tuotanto kohosi viime vuonna uuteen ennätykseen broilerinlihan tuotannon kasvun siivittämänä. Näin kertovat maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken ennakkotiedot.
Siipikarjanlihaa tuotettiin 107 miljoonaa kiloa eli kuusi prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 2000-luvun alusta siipikarjanlihan tuotanto on lisääntynyt lähes 70 prosenttia.
”Tuotannon lisääntyminen johtuu kysynnästä. Ihmiset tykkäävät siipikarjanlihasta ja tuotanto on vastannut kysyntään”, toimitusjohtaja Anne Kallinen Gallup Elintarviketiedosta sanoo.
Hän arvioi, että myös tänä vuonna siipikarjanlihantuotanto lisääntyy hieman.
Myös HK-Ruokatalon kategoriajohtaja Matti Nyfors uskoo siipikarjan suosion säilyvän vahvana. Hän sanoo, että siipikarjanlihatuotteissa erityisesti helposti valmistettavat fileet ja fileesuikaleet myyvät hyvin.
”Maustamattomat ja marinoimattomat lihat ovat entistä suositumpia. Ihmiset haluavat maustaa lihat itse.”
Sianlihan tuotanto väheni neljättä vuotta peräkkäin. Viime vuonna tuotanto oli 193 miljoonaa kiloa eli noin viisi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.
Kallinen ennustaa sianlihantuotannon laskun jatkuvan lievänä vielä myös tänä vuonna. ”Arviomme on, että laskua tulee noin kaksi prosenttia.”
Naudanlihaa tuotettiin 80 miljoonaa kiloa, mikä on vajaa kolme prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Viime vuoden tuotantomäärä on 2000-luvun toiseksi pienin.
Kallinen arvioi, että tänä vuonna naudanlihantuotanto voi hieman lisääntyä viime vuodesta.
Tiken ennakkotietojen mukaan lihaa tuotettiin viime vuonna Suomessa yhteensä noin 382 miljoonaa kiloa. Se on reilun prosentin vähemmän kuin edellisvuonna.
Meijereiden vastaanottama maitomäärä oli Tiken mukaan viime vuonna 2 188 miljoonaa litraa, mikä on vain hieman vähemmän kuin edellisvuonna.
Kananmunia tuotettiin lähes saman verran kuin edellisvuonna eli 62 miljoonaa kiloa. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla tuotanto väheni yhdeksän prosenttia häkkidirektiivin tultua voimaan. Pääsiäisen aikaan kananmunista oli paikoin pulaa kysynnän ollessa tarjontaa suurempi.
Toisella vuosipuoliskolla tuotanto lähti nousuun ja loka–joulukuussa munia tuotettiin 16 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana aikana.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
