Luonnonlaidunlihan sertifioinnin piiriin tulossa uusia tiloja
Kolme suomalaista karjatilaa on hakenut luonnonlaidunlihan tuotannolleen sertifiointia.
Kolme suomalaista karjatilaa on hakenut luonnonlaidunlihan tuotannolleen sertifiointia. Kuvituskuva. Kuva: Sanne KatainenKolme suomalaista karjatilaa, Bosgårdin kartano Porvoossa, Thorsvikin kartano Kirkkonummella ja Salmensuun tila Sauvossa, ovat hakeneet sertifikaattia luonnonlaidunlihan tuotannolleen. Sertifikaatti perustuu Sigill Kvalitetssystem AB:n laatujärjestelmään, joka on laajasti käytössä Ruotsissa. Suomessa sen edustajana toimii Laatua Suomesta Oy. Suomen ainoa, vuonna 2022 sertifioitu tila on ollut Kosken kartano Salossa.
Asiasta uutisoi WWF, joka tukee luonnonlaiduntamista ja sen lisäämistä. Laidunnuksella hoidetaan katoamassa olevia perinneympäristöjä ja niiden lajistoa.
”WWF on pitkään kannustanut tuottajia sertifiointiin, joka auttaa valitsemaan lihoista juuri tämän vaihtoehdon. Viestimme on: vähemmän, mutta luontoystävällisempää lihaa”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela tiedotteessa.
Nyt hakeneista tiloista Bosgårdin kartano on auditoitu hyväksytysti, ja se on saamassa sertifikaattinsa lähiviikkoina. Thorsvikin kartano ja Salmensuun tila auditoidaan heinäkuun loppupuolella.
Luonnonlaidunlihaa saadaan naudoista ja lampaista, jotka laiduntamalla estävät uhanalaisia perinneympäristöjä ja muita luonnonlaitumia kasvamasta umpeen. Näin monet vähentyneet niittykasvit ja muun muassa pölyttäjähyönteiset saavat lisää elintilaa.
Luonnonlaidunlihan sertifiointi ei kuitenkaan yksin riitä tuotantotavan tueksi, vaan luonnonlaidunnuksen jatkuvuus edellyttää tiloille vakaata toimeentuloa ja ennustettavaa rahoitusta. Etenkin moni luonnonlaidunnusta harjoittava lammastila on joutunut ajamaan alas toimintaansa, todetaan WWF:n tiedotteessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






